IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen планира да вложи 700 млн. долара в китайската Xpeng

Германците планират да разработват съвместно със стартъпа електромобил, докато търсят начин да спрат спада на продажбите на един от основните си пазари

22:48 | 26.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen AG планира да инвестира 700 млн. долара в Xpeng Inc. и съвместно да разработват електрически превозни средства за Китай, докато германският автомобилен производител търси начин да спре спада на продажбите на своя най-важен пазар, съобщава Bloomberg.

Ако инвестицията бъде реализирана, Volkswagen ще притежава 4,99% от китайската компания чрез увеличаване на капитала, като същевременно ще получи място в надзорния съвет.

Отделно, марката премиум автомобили Audi, част от германската група, ще задълбочи връзките си с дългогодишния партньор на Volkswagen, SAIC Motor Corp Ltd., за да разшири своята електромобилна гама.

По този начин германският концерн иска да засили отново своето присъствие в Китай, където беше изместена от лидерската позиция от BYD Co., а американският концерн Tesla Inc. продължава да увеличава пазарния си дял.

Продажбите на електромобили на Volkswagen в Китай се понижиха през първото полугодие, докато пазарът отчете 20% ръст.

Сделките, които увеличават броя на партньорствата на германците с местните концерни до четири, бележат повратна точка за производителите в страната – от копиране на западните управленски стратегии и технологии до подпомагане на чуждестранните компании чрез изградени на местно ниво дизайн и технологии.

Volkswagen и Xpeng планират да разработят поне два нови модела, захранвани с батерии, като първият трябва да се появи на пазара през 2026 г.

Партньорството на Audi със SAIC ще обхване премиум сегмента, като първоначално компаниите ще се фокусират върху сегмент, в който германската марка все още не присъства в Китай.

Автомобилите „трябва да бъдат оборудвани с най-съвременен софтуер и хардуер“, изтъкават от Volkswagen.

Най-големият автомобилен производител в Европа замени главния изпълнителен директор на Audi отчасти защото иска да спре спада на продажбите в страната. Марката се сблъска със забавяне в разработването на нова електромобилна платформа, което възпрепятства способността й да се конкурира успешно с набиращите сила китайски концерни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още