IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota и китайската стартъп компания Pony.ai ще произвеждат масово роботизирани таксита

И двете компании възприемат съвместното си предприятие като следващ успех в бизнес партньорството си

15:30 | 04.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Стартиращата компания Pony.ai, която разработва софтуер за задвижване на автономни превозни средства, обяви днес, че ще създаде съвместно предприятие с японския автомобилен концерн Toyota Motor Corp., което ще започне масово производство на роботизирани таксита, предаде Ройтерс.

Двете компании и съвместното предприятие GAC-Toyota (на Toyota и китайската държавна компания Guangzhou Automobile Group) ще инвестират над и млрд. юана (139,2 милиона долара) в новото предприятие, заявиха от Pony.ai в изявление .

Автомобилите, произвеждани от китайско-японския консорциум, ще бъдат оборудвани със софтуер на Pony.ai за онлайн приложение, чрез което клиентите ще могат да си поръчват таксита, съобщиха от стартиращата компания. 

Съвместното предприятие представлява нов етап от партньорството между Pony.ai и Toyota Motor Corp, което започна през 2019 г. Оттогава насам японската корпорация е инвестирала стотици милиони долари в стартиращата компания.

"Това е не само важна стъпка за Toyota за осъществяване на "приемственост и напредък в китайски стил", но и нов етап в бизнес партньорството ни с Pony.ai", заяви главният изпълнителен директор на Toyota в Китай Тацуро Уеда.

Главният изпълнителен директор на Pony.ai Пенг Джун заяви, че този ход ще подкрепи развитието на индустрията на свързаните автомобили.

Pony.ai която има офиси в Китай и САЩ, предлага услугата си за роботизирани таксита в Пекин и в китайския мегаполис Гуанджоу, посочва Ройтерс.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още