IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota отчете рекордно производство за юли

Продажбите на компанията се увеличават с 5,2% до 918 345 превозни средства на фона на силното търсене в Северна Америка, Индия и Филипините

11:35 | 30.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световното производство на Toyota Motor Corp. расте с 10 на сто през юли до рекордните за този месец 918 347 превозни средства, подкрепено от силното търсене и допълнителното облекчаване на прекъсванията във веригите на доставка, съобщава Bloomberg.

Междувременно продажбите на японския концерн в глобален план, включително на дъщерните му дружества Daihatsu Motor Co. и Hino Motors Ltd., се увеличават с 5,2% до 918 345 превозни средства на фона на силното търсене в Северна Америка, Индия и Филипините.

Продажбите на най-големия автомобилен производител в света по пазарен дял обаче се понижават в Китай поради засилената конкуренция и слабото му присъствие в сегмента на електромобилите.

Във вторник Toyota спря производството във всички свои заводи в Япония, след като рядка неизправност на системата направи невъзможно поръчването на части. Фабриките започнаха постепенно да възобновяват дейността си в сряда, като компанията заяви, че изключва да е била жертва на кибератака.

Отделно конкурентът Honda Motor Co. съобщи, че глобалните му продажби са спаднали с 1,9% спрямо юли 2022 г. до 314 146 броя, като това е първият спад от четири месеца за концерна. Производството на Honda се срина с 19,2% поради слабото производство в Китай, въпреки че компанията произвежда голям брой автомобили в САЩ.

От своя страна Nissan Motor Co. заяви, че е произвел 271 505 автомобила през същия месец - понижение от 4,7% на годишна база и първи спад от шест месеца. Продажбите на партньора на френската Renault Group са намалели с 0,5% до 264 894 автомобила.

Toyota подсили продуктовата си гама в Северна Америка, след като в началото на месеца обяви, че връща своя емблематичен Land Cruiser обратно в региона. Компанията представи три варианта на модела в Токио. Производството ще бъде ограничено до 5000 бройки за първите два месеца, а цените ще започват от около 50 хил. долара. Офроудърите ще бъдат достъпни в Япония през първата половина на 2024 г., като по същото време ще започнат и доставките в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още