IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota спря работа в 12 завода в Япония заради проблем с компютърна система

За момента от компанията не уточняват кога ще бъде възстановено производството, засегнало 25 линии

09:45 | 29.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Toyota Motor Corp. спря работата в 12 от всичките свои 14 завода в Япония поради проблем с компютърна система, заявявайки, че не подозира да е станала жертва на кибератака, съобщава Bloomberg.

Всички 14 завода ще останат затворени във вторник вечерта, споделя говорител на японския автомобилен производител. Все още не е ясно кога ще бъде възобновена дейността в съоръженията.

Около 25 поточни линии в дузината заводи са спрени във вторник поради неизправност в системата за управление на производството, добавя говорителят.

„На този етап не вярваме, че причината е кибератака“, изтъкват от компанията. Според Toyota проблемът е ограничен до фабриките в Япония.

Заводът на Toyota Miyata, който се намира в префектура Фукуока, и съоръжението в Киото на дъщерното ѝ дружество Daihatsu Motor Co. не са засегнати от проблема.

Най-големият производител на автомобили в света трябваше да затвори всичките 14 фабрики в островната страна през февруари 2022 г., след като един от доставчиците му беше подложен на кибератака. На Toyota ѝ отне няколко дни за възстановяване на дейността, като инцидентът засегна около 5% от месечното ѝ производство.

През юли предполагаема руска атака с т.нар. рансъмуер осакати най-голямото японско пристанище в Нагоя. Toyota, която разчита в голяма степен на пристанището, обяви, че доставките са били временно преустановени, но това не оказва влияние върху производството.

Toyota произведе и продаде рекорден брой превозни средства през юни, докато дейността ѝ продължава да се възстановява от недостига на полупроводници и други части, който засегна цялата индустрия през 2021-2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още