IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla премина историческия праг от 5 млн. произведени електромобила

След няколко поредни разширения в момента компанията произвежда по 1 млн. превозни средства на няколко месеца

14:58 | 19.09.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Tesla Inc. обяви, че в началото на тази седмица е преминал границата от 5 млн. произведени превозни средства, съобщава InsideEVs.

Крайъгълният камък е достигнат около 20 години след основаването на концерна през 2003 г. и 15 години, откакто първата кола на Tesla слезе от производствената линия – оригиналния Roadster, през 2008 г.

Компанията премина прага от 1 млн. произведени електромобила през март 2020 г., което означава, че ѝ е отнело 12 години да направи това. Вторият милион беше достигнат в рамките на 18 месеца, а третият – за 11 месеца. На Tesla ѝ трябваха само 7 месеца за производството на четвъртия милион превозни средства, като постижението беше отбелязано на 1 март тази година.

Tesla е най-големият производител на изцяло електрически автомобили в света и сегашният му производствен темп постепенно се доближава до два милиона броя годишно.

Производството на Tesla на моделите S,X,3 и Y на тримесечна база. Източник: InsideEVs Производството на Tesla на моделите S,X,3 и Y на тримесечна база. Източник: InsideEVs

Ако текущият темп се запази или се повиши допълнително (което е по-вероятно), е възможно компанията да отбележи производството на шест милиона превозни средства още в началото на следващата година.

Според профила на Tesla в Weibo последният юбилеен автомобил е бил новият Tesla Model 3 Highland в перлено бяло, произведен във фабриката на концерна в Шанхай.

Общите доставки на електромобилите на Tesla. Източник: InsideEVs Общите доставки на електромобилите на Tesla. Източник: InsideEVs

Това е най-големият производствен обект на Tesla (и най-голямата фабрика за електромобили в света), която по-рано този месец отчете 2 млн. броя произведени електромобили.

Като се има предвид колко голяма е автомобилната индустрия, Tesla все още трябва да се разшири няколко пъти, за да достигне 10 милиона произведени коли годишно, за да се конкурира с най-големите в областта – Toyota Motor Corp. и Volkswagen AG. Това може да отнеме няколко години, ако приемем целевия темп на растеж от 50 процента на годишна база.

Следващото постижение на Tesla може да бъде свързано с пикапа Cybertruck, въпреки че докато следващото поколение електромобили на компанията не стане готово, вероятно Model Y ще продължи да играе роля на основния двигател на растеж за Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 7 месеца
някак си ми липсва мазньо да ни разсмива и да фалира теслата! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
andy
преди 7 месеца
Голямо коване на пирони ще падне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още