IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda спира плана за разработване на достъпен е-автомобили с General Motors

Очакваше се първите модели да се пуснат в Северна Америка през 2027 г.

15:43 | 25.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Honda Motor отлага плановете за съвместно разработване на достъпни електрически превозни средства с General Motors поради променящата се бизнес среда, съобщи главният изпълнителен директор Тошихиро Мибе, цитиран от Bloomberg.

Производителите на автомобили се договориха през април миналата година да създадат нова архитектура, базирана на Ultium EV батерията на GM, която ще се използва предимно за малки спортни кросоувъри, като планът бе първите модели да се пуснат в Северна Америка през 2027 г.

GM предупреди по-рано тази седмица, че вече не може да каже дали ще постигне прогнозата си за печалба от 14 млрд. долара тази година, обвинявайки стачката на United Auto Workers (UAW), която е направила финансовото бъдеще на компанията твърде трудно за прогнозиране. Разходите се увеличават от порядъка на 200 млн. долара седмично поради разходи, свързани със спиране на работа. Те допълват вече реализираните разходи за над 800 млн. долара, каза автомобилният производител.

„След като проучвахме въпроса година решихме, че това ще бъде трудно като бизнес, така че в момента приключваме разработването на достъпен електрически автомобил“, каза Мибе в интервю за Bloomberg Television. „GM и Honda ще търсят решение поотделно. Самият проект е отменен“, допълни той.

Мибе не спомена конкретно стачката на UAW, но цитира предизвикателствата с разходите и изминатата дистанция с батерия като причини за спиране на плана.

Целта беше компаниите да сглобяват електромобили, които ще бъдат на цена под планирания от GM Chevrolet Equinox от 30 хил. долара и подобни бъдещи предложения от Honda. Обединявайки усилията си, GM и Honda заложиха на по-бързо намаляване на разходите за батерии и разработване на електромобили на цени, съпоставени с пазарните лидери Tesla и BYD.

GM и Honda задълбочават отношенията си, за да споделят разходите за разработка и да увеличат продажбите. Автомобилните производители работят заедно върху водородни горивни клетки от 2013 г. и си сътрудничат за батерии за електрически автомобили, превозни средства, задвижвани с газ, и технологии за автономно управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още