IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачните перспективи за търсенето изтриват 145 млрд. долара от оценката на Tesla

От представянето на последния тримесечен отчет акциите на компанията са изгубили около 20% от стойността си, контрастирайки със 3,5% спад при S&P 500 за същото време

18:45 | 31.10.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Tesla Inc. изтрива близо една пета от пазарната си капитализация за по-малко от две седмици на фона на нарастващите опасения, че търсенето на електромобили започва да отслабва, пише Bloomberg.

Разпродажбата на акциите на Tesla започна по-рано този месец, когато компанията понижи перспективите си за растеж по време на представянето на своя последен тримесечен отчет през анализатори. Това потвърди мрачните коментари на някои международни автомобилни компании и борсови експерти. Тази седмица японският концерн Panasonic Holdings Corp. и производителят на чипове ON Semiconductor Corp. също предупредиха за трудни времена пред електромобилната индустрия.

Предупрежденията натежаха върху цената на акциите в автомобилния сектор на САЩ, който продължава да се бори с мащабните работнически стачки. Все пак ценовият спад при книжата на Tesla се откроява – акциите на компанията изтриха около 20% от стойността си след представянето на отчета на 18 октомври. За сравнение, понижението при индекса S&P 500 за това време достига 3,6%, а при Nasdaq – 4 на сто. Всичко това доведе до загубата на 145 млрд. долара от пазарната капитализация на Tesla.

„Сърцевината на проблема е капиталоемък сектор, инвестиращ в недоказани електромобилни стратегии на фона на растящите разходи, по-ниските цени, високите лихви и по-бавното търсене“, пише анализаторът на Morgan Stanley Адам Джонас във вторник, обсъждайки по-широката слабост на индустрията. „Това, за което инвеститорите изглежда се събуждат днес, е идеята, че десетките милиарди долари, инвестирани в електромобили, може да разрушат тази стойност, а не да я увеличават“, добавя той.

Изгледите за автомобилите като цяло се влошават, тъй като високите лихвени проценти доведоха до рязко покачване на разходите за притежаване на автомобил. В съчетание с ускорената инфлация способността на потребителите да си позволят големи покупки е ограничена. Електрическите автомобили, все още сравнително нова технология с недостатъчно развита екосистема за зареждане, са едни от първите жертви.

Като производител, фокусиран изцяло върху електромобилите, Tesla е натоварена с големи залози. Макар част от високата цена на акциите ѝ да отразява потенциала на компанията за разработване на автономни превозни средства, голяма част от това зависи от способността на Tesla да запази текущата си доминираща позиция на пазара, както и своите високи маржове.

Тъй като търсенето на електромобили се охлажда, а агресивното намаляване на цените от страна на Tesla изглежда губи стимулиращия ефект, инвеститорите започват да се притесняват, което се вижда от рязкото понижение в цената на акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 6 месеца
Маржовете на Тесла БЯХА високи.Вече са в рамките на средните за автомобилния сектор.Не знам откога е тази статия на Блуумберг, но и стачката в сектора приключи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още