IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Nikola Тревър Милтън иска пробация след присъда за измама

Неговите адвокати изтъкат, че случая с Милтън се различава от този на Елизабет Холмс от Theranos, друг основател на стартъп компания, осъден за измама

11:05 | 16.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Основателят на Nikola Corp. Тревър Милтън. Снимка: Bloomberg L.P.
Основателят на Nikola Corp. Тревър Милтън. Снимка: Bloomberg L.P.

Тревър Милтън, осъденият за измама основател на производителя на електрически и водородни камиони Nikola Corp., се опитва да избегне затвора, като адвокатите му казват, че неговият случай се различава от този на Елизабет Холмс от Theranos, друг основател на стартъп компания, осъден за измама.

41-годишният Милтън беше признат за виновен от федерално жури в Манхатън през октомври 2022 г. по две обвинения за измама с електронни носители и едно обвинение за измама с ценни книжа, след като прокурорите го определиха като „измамник“, който е излъгал инвеститорите за технологията на Nikola.

Прокурорите казват, че неуместните изявления на Милтън включват твърдения, че неговата компания е изградила пикап „от нулата“, разработила е батерии, за които Милтън е знаел, че Nikola купува от доставчици, и е постигнала ранен успех в създаването на влекач Nikola One, за който основателят е знаел, че не работи.

Във вторник вечерта адвокатите на Милтън заявиха, че той трябва да получи пробация при произнасянето на присъдата си на 28 ноември, отчасти за да се грижи за болната си съпруга.

Адвокатите добавят, че няма "нито едно доказателство", че Милтън е имал лоши намерения и всички погрешни твърдения са резултат от неговия "дълбоко вкоренен оптимизъм и вяра" в базираната във Финикс компания.

Милтън беше активен в Twitter и често се появяваше по телевизията и в подкасти преди съдебното дело.

„Тревър има своите недостатъци, но ако той е наясно с тях, ще положи усилия да ги коригира“, става ясно от съдебен документ, изготвен от неговите защитници.

Адвокатите визират случая с присъдата на Холмс, като казват, че компанията Theranos, която обещава да извърши много медицински тестове само с една капка кръв от убождане с пръст, не е „истинска компания с истински продукти“ и че лъжите на Холмс излагат хората на медицински риск.

Холмс излежава присъда от над 11 години затвор, която обжалва. Тя поиска 18 месеца домашен арест.

Очаква се офисът на американския прокурор Деймиън Уилямс в Манхатън да представи собствена препоръка за присъда.

Пробационните служители изчисляват, че Милтън заслужава от 17 до близо 22 години затвор съгласно федералните насоки за присъди, които са препоръчителни и съдиите не трябва да ги следват. Адвокатите на Милтън изтъкват, че диапазонът трябва да бъде от 12 до 18 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още