IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apollo ще помогне за продажбата на част от автомобилния бизнес на Panasonic

Японският производител на електроника подписа меморандум за разбирателство с филиал на американската инвестиционна компания

13:43 | 17.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Panasonic Holdings Corp. ще продаде част от звеното си за автомобилни системи, работейки с филиал на американската инвестиционна компания Apollo Global Management Inc. и потенциално ще търси листване на бизнеса, съобщава Bloomberg.

Японският производител на електроника подписа меморандум за разбирателство с филиала и ще се стреми да финализира сделката до 31 март. Акциите на Panasonic поскъпнаха с 5,5% в края на редовната търговия на борсата в Токио, като това е най-големият им ценови ръст от май.

Трансакцията е част от плана на главния изпълнителен директор на Panasonic Group Юки Кусуми за освобождаване на милиарди долари за инвестиране в нови области на растеж след преструктурирането на фирмата в холдинг през април 2022 г. Японският производител, който доставя батерии на електромобилите на Tesla Inc., от години се сблъсква със стесняване на маржовете и нарастваща конкуренция в лицето на компании от Южна Корея и Китай.

Новата корпоративна структура на Panasonic улеснява сключването на такива сделки. Автомобилният бизнес, наречен Panasonic Automotive Systems Corp., ще стане филиал на Panasonic, като фондовете, управлявани от Apollo, ще поемат мажоритарен дял.

Автомобилният бизнес съставлява около 15% от продажбите на Panasonic за последната фискална година, която приключи в края на март, с приходи от 1,28 трлн. йени (8,5 млрд. долара). Отделът се фокусира основно върху информационно-развлекателните системи, както и върху други компоненти, които „допринасят за създаването на удобно, безопасно и сигурно превозно средство“, изтъква компанията.

В края на октомври Panasonic понижи прогнозата си за годишната печалба на подразделението за електромобилни батерии с 15%. Това следва подобни предупреждения от няколко автомобилни производители и доставчици, докато големите икономики, включително Китай и Европа, се насочват към по-слаб растеж.

Звеното за производство на батерии в Япония страда от забавянето на навлизането на електромобили от висок клас в Северна Америка, обяви Panasonic. Причината е, че Законът за забавяне на инфлацията (IRA) доведе до промени в търсенето от страна на потребителите.

Panasonic допълва, че производството в заводите ѝ в Северна Америка е останало силно и записва стабилни продажби на превозни средства, отговарящи на условията за данъчни кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още