IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Geely хвърля ръкавицата на Tesla и BYD за пазара на електромобили в Малайзия

Компанията инвестира в местно производство, касаещо малайзийската марка Proton, в която Geely държи 49,9%

18:08 | 21.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската Geely Automobile Holdings Ltd. започва продажба на електрически превозни средства в Малайзия, където ще се конкурира с лидерите в индустрията Tesla Inc. и BYD Co., съобщава Bloomberg.

Китайската компания представи три варианта на своя Smart #1 в Куала Лумпур по време на събитие във вторник - Pro, Premium и Brabus. Pro започва на цена от 189 хил. рингита (40 640 долара). Brabus ще струва 249 хил. рингита. Model 3 на Tesla се продава за 189 хил. рингита, докато Atto на BYD струва 148 хил. рингита.

Пазарът на електромобили в Малайзия е малък — рейтинговата агенция Fitch прогнозира общи продажби от около 5840 превозни средства през тази година, което е с 82% повече от обемите за 2022 г.

Geely също така инвестира неразкрита сума във високотехнологичен автомобилен град с производствени мощности в Танджунг Малим, щата Перак, където се произвеждат автомобили Proton. По-рано тази година неговият партньор в Smart, Mercedes-Benz Group AG, стана първият автомобилен производител, който сглобява на местно ниво електромобили в Малайзия.

Автомобилите Smart ще се разпространяват от Pro-Net, подразделение на малайзийския национален автомобилен производител Proton, в който Geely има 49,9% дял. Pro-Net също така ще разпространява електромобилите в Тайланд и ще пренесе марката в източните малайзийски щати Саравак и Сабах през следващата година, докато се стреми да покрие 10% от пазара на електромобили в страната.

Главният изпълнителен директор на Proton Ли Чънрон потвърди пред журналисти, че компанията има амбиции да произвежда собствен електромобил в бъдеще. Той не сподели никакви други подробности, но добави, че непосредственият фокус пада върху сглобяването на електрически Smart на местно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още