IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софтуерното звено на Volkswagen ще намали с 20% бюджета си

Ако целта не бъде постигната, Cariad ще се насочи към доброволно освобождаване на работници с компенсационни пакети

22:35 | 14.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Софтуерното подразделение на Volkswagen AG Cariad ще намали с 20% вътрешните си годишни разходи за разработка до 2028 г., докато се опитва да избегне принудителни съкращения на фона на продължаващото мащабно преструктуриране, започнато от главния изпълнителен директор на германската автомобилна група Оливер Блуме, съобщава Bloomberg.

Проблемното звено ще предложи доброволно освобождаване, което обикновено е съпроводено от пакет за обезщетение, ако целта от 20% не бъде изпълнена, съгласно сделка, постигната между ръководството на Cariad и представители на работниците.

Вътрешните разногласия и множеството проекти доведоха до забавяне на пускането на ключови електрически модели на Audi и Porsche, възпрепятствайки способността на Volkswagen да се конкурира с компании като Tesla Inc. и китайската BYD Co. Блуме превърна преструктурирането на Cariad в ключова част от усилията си за основен ремонт на най-големия автомобилен производител в Европа.

Cariad притежава дялове в около 40 компании и осигурява работа на около 6500 души, повечето от които са в Европа.

Слуховете за съкращения на работните места в Cariad отново се появиха, след като Блуме отстрани главния изпълнителен директор на отдела през май и по-късно отбеляза „значителни промени“ в софтуерната стратегия на Volkswagen. Производителят планираше да съкрати 2000 работни места в Cariad като част от преструктурирането, което трябваше да започне през 2024 г., съобщи Manager Magazin през ноември.

Блуме, който ръководи както Volkswagen, така и Porsche, заяви, че Cariad ще ускори разработката на своя дълго отлаган софтуер за премиум модели.

Сделката от четвъртък предвижда Cariad да поеме водеща роля в управлението на софтуера и партньорствата в допълнение към своето портфолио за разработка на софтуер, включително регулирането на управляваните чрез изкуствен интелект функции в автомобила, споделя говорител.

Санджай Лал, който ръководи новия център за разработка на Cariad за софтуерно дефинирани превозни средства, ще поеме ролята на главен софтуерен директор в управителния съвет на Cariad от януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още