IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израелски стартъп за автомобилни чипове очаква трудна година за сектора

Mobileye понижи прогнозите за финансовото си представяне, позовавайки се на натрупаните запаси от чипове сред клиентите ѝ

21:17 | 04.01.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията за автономни технологии Mobileye Global предупреди в четвъртък, че оттеглянето на поръчките от клиенти, изчистващи излишните складови наличности, ще влоши финансовото ѝ  представяне тази година, предизвиквайки разпродажба на акциите на доставчиците на автомобилни чипове, пише Ройтерс.

Цената на фючърсите върху акциите на базираната в Израел компания, чиито клиенти включват Volkswagen и Porsche, се срина с 27% до 28,99 долара в часовете преди старта на редовната търговия в САЩ.

Mobileye прогнозира приходи за 2024 г. под прогнозите, което показва, че индустрията на автомобилните чипове, която досега успя да избегне кризата с пренасищането на пазара с полупроводници, вероятно също ще се сблъска със спад.

Излишният инвентар отразява отдръпването на търсенето от така наречените клиенти от ниво 1, които бързо натрупаха запаси от чипове, за да избегнат недостиг след кризата в предлагането, която продължи през 2021 г. и 2022 г., признава Mobileye.

„Тъй като опасенията за веригата на доставки бяха облекчени, очакваме нашите клиенти да използват по-голямата част от този излишък през първото тримесечие на годината“, добавя компанията.

Mobileye очаква приходите през първото тримесечие на годината да спаднат с около 50% спрямо същото време година по-рано.

Компанията оценява моментното свръхпредлагане на 6 до 7 милиона броя от своя най-рентабилен продукт, усъвършенствания чип за подпомагане на водача EyeQ, като Mobileye очаква печалбата за първото тримесечие да бъде „значително под тази за следващите тримесечия“.

Фирмата прогнозира оперативна загуба за 2024 г. между 468 млн. долара и 378 млн. долара в сравнение с оперативната загуба за 2023 г. от 39-33 млн. долара.

Mobileye очаква приходи за 2024 г. между 1,83 млрд. долара и 1,96 млрд. долара, в сравнение с прогнозата на анкетирани от LSEG анализатори за 2,58 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
ratten
преди 3 месеца
труден бизнес ги чака чифутягите. тук разбира се не се споменава, но по цял свят потребителите бойкотират чийфутските изделя и бизнеси, които подкрепят геноцида в газа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още