IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще отпусне 20 млрд. евро в подкрепа на производството на чипове

Правителството се опитва да подсили технологичния сектор в страната и да си гарантира доставки на критични компоненти на фона на нарастващото геополитическо напрежение

16:14 | 24.07.23 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството на германския канцлер Олаф Шолц планира да отпусне 20 млрд. евро в подкрепа на производството на чипове в Германия, опитвайки се да подсили технологичния сектор в страната и да си гарантира доставки на критични компоненти на фона на нарастващото геополитическо напрежение, съобщава Bloomberg.

Парите ще бъдат разпределени на германски и международни компании до 2027 г. и ще бъдат изтеглени от Фонда за климата и трансформацията, посочват източници, участващи в преговорите.

Извънбюджетният фонд, известен като KTF, първоначално беше създаден, за да инвестира в декарбонизацията на икономиката, но обхватът му беше разширен, тъй като Германия иска да овладее редовните държавни разходи. В момента в правителството се договаря отпускането на цели 180 млрд. евро, а разпределението им ще бъде публикувано през следващите седмици, казват източниците, пожелали анонимност, тъй като дискусиите са конфиденциални.

Министерствата на икономиката и финансите не са отговорили на искания за коментар.

Правителството вече е договорило 10 млрд. евро помощ за новия завод на Intel и е в процес на договаряне на субсидии за още 7 млрд. евро за компании, сред които са тайванската Semiconductor Manufacturing Co. и германската Infineon Technologies.

Планът за подкрепа на сектора за полупроводници означава, че поне 3 млрд. евро са налични за допълнителни проекти. Това може да е от полза за други компании, работещи в Германия. GlobalFoundries има значително присъствие в Дрезден, а немският доставчик Robert Bosch също управлява завод за чипове в града.

Засиленото субсидиране се случва на фона на по-голямото осъзнаване на зависимостта на европейската икономика от доставки от Азия след прекъсванията от пандемията на коронавирус и напрежението, подклаждано от войната в Украйна. Германското правителство обеща в стратегията си за Китай по-рано този месец, че ще се стреми да намали зависимостите чрез диверсификация и залагане на бъдещи технологии като полупроводници.

Германските производители на автомобили и други производители с трудности си подсигуряваха доставките на чипове в разгара на пандемията от Covid-19, предизвиквайки подновен стремеж към разширяване на местното производство на полупроводници. Търговските спорове между САЩ и Китай също подчертаха рисковете от твърде голяма зависимост от международните вериги за доставки. Въпреки това по-голямата част от планираните средства ще отидат за неевропейски компании.

Американският производител на чипове Intel се е осигурил половината от финансирането, като са предвидени 10 млрд. евро подкрепа за производствения му обект в Магдебург в Източна Германия. Това е около една трета от цялата инвестиция в съоръжението.

Правителството е във финалната фаза на преговорите с TSMC, най-големия договорен производител на чипове в света, за инвестиране в завод в Дрезден в Източна Германия. Цели 5 млрд. евро субсидии, или около половината от общата инвестиция, вече са предвидени в бюджета, казват източниците.

Администрацията на Шолц е заделила около 1 млрд. евро за Infineon, което се равнява на около 20% от инвестицията в нова фабрика за полупроводници в Дрезден. Германският автомобилен доставчик ZF Friedrichshafen и американският производител на чипове Wolfspeed също ще получат държавни пари за изграждането на фабрика за производство на чипове от силициев карбид в провинция Саарланд близо до френската граница. Съвместното предприятие търси субсидии за около 25% от разходите, което би се равнявало на около 750 млн. евро.

Друго финансиране е планирано по програмата на Европейския съюз за инвестиране в зеления и цифров преход на блока, както и в други ключови технологии, казват източниците.

През юни председателят на TSMC Марк Лиу каза пред репортери, че след войната в Украйна ЕС е станал по-заинтересован от създаването на нови заводи за чипове, за да си подсигури доставките.

Германия субсидира компании въпреки връщането към фискалните ограничения. Правителството планира милиарди съкращения в бюджета за следващата година, включително социални помощи. След високите разходи по време на пандемията и енергийната криза, свързана с действията на Русия за ограничаване на доставките, министърът на финансите Кристиан Линднер настоя за връщане към конституционните ограничения на дълга.

Въпреки че не може да се мери със сумата от 50 млрд. долара, които САЩ предоставят със Закона за чиповете и науката, пакетът от субсидии на Германия все пак е по-висок от това, което други големи правителства са обещали, за да стимулират местното производство на чипове. Япония е готова да отдели повече от 14 млрд. долара, а Индия предлага 10 млрд. долара за привличане на инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
wart
преди 8 месеца
Те проблема с чиповете могат да решат но ще загубят най големият пазар -Китайският ?--- на кого ще продават стоката си когато и Индия се развива с много високи темпове. Америка са напред в определени области например като чиповете а Европа досега беше в автомобилната индустрия но беше сега в електрическите е водещ Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още