IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eldrive получава 40 млн. евро от ЕИБ за зарядни станции в България, Румъния и Литва

Споразумението между финансовата институция и оператора на зарядна инфраструктура е подкрепено от програмата InvestEU

11:49 | 26.01.24 г.
Снимка: Eldrive
Снимка: Eldrive

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще отпусне заем от 40 млн. евро на Eldrive Holding GmbH за инсталиране на 8472 зарядни станции за електромобили в България, Румъния и Литва през следващите три години.

Споразумението между финансовата институция и оператора на зарядна инфраструктура е подкрепено от програмата InvestEU, която има за цел да задейства повече от 372 млрд. евро допълнителни инвестиции между 2021 г. и 2027 г.

С финансовата подкрепа на InvestEU и ЕИБ, Eldrive планира да инвестира около 146 млн. евро за изграждане на нови зарядни станции, от които 4376 ще са в Румъния, 2575 в Литва и 1530 в България, ускорявайки разгръщането на инфраструктурата, необходима за развитието на чист транспорт в тези страни.

„Това е много важен проект“, изтъква вицепрезидентът на ЕИБ Кириакос Какурис, добавяйки: „Транспортният сектор е един от основните източници на емисии на парникови газове. Преходът към електрическа мобилност може да помогне за намаляването им, както и да ограничи замърсяването на въздуха. Въпреки това сериозното преминаване към електрически превозни средства не може да започне без необходимата инфраструктура. Като климатична банка на ЕС, ЕИБ подкрепя новите мрежи за зареждане на електромобили и аз съм много доволен, че ще бъдем част от модернизирането на транспорта в България, Литва и Румъния“.

Eldrive вече управлява над 1200 зарядни станции в трите страни.

„Осигуряването на доверието на ЕИБ е важен крайъгълен камък за Eldrive. Това е важно признание за устойчивостта на нашата бизнес стратегия, изпълнението ѝ и растежа, постигнати през последните няколко години. Наличието на ЕИБ като партньор в този проект ще ни помогне бързо и ефективно да разширим нашата мрежа и да станем един от водещите оператори на зарядни станции в Европа“, посочва от своя страна изпълнителният директор на Eldrive Стефан Спасов.

Investor.bg припомня, че миналата година ЕИБ съобщи, че ще отпусне 40 млн. евро на компанията за разширяване на нейната мрежа от зарядни станции в България, Латвия, Литва и Румъния, като общата сума на проекта за разширяване на мрежата на Eldrive от зарядни станции е в размер на 174 млн. евро.

Eldrive е създадена през 2015 г. в България, като развива мрежа от зарядни станции в големите градове, по магистралите и междуградските пътища, осигурявайки интегрирана смарт платформа за зареждане с функция за лесно заплащане чрез мобилно приложение или с RFID карта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още