IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зарядната мрежа на Eldrive предлага зелена енергия чрез гаранции за произход от ТОКИ

Партньорството между компаниите позволява да се компенсират въглеродните емисии, генерирани при производството в общия микс

11:48 | 16.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Eldrive
Снимка: Eldrive

Операторът на зарядни станции за електромобили в България Eldrive обяви, че започва да купува т.нар. гаранции за произход на възобновяема енергия от дигиталния търговец на електроенергия ТОКИ. По този начин Eldrive ще компенсира 100% от въглеродните емисии, отделени при производството на заредената в мрежата му електроенергия от общия енергиен микс в страната. Едновременно с това ще се стимулира развитието на ВЕИ мощности, като се генерира допълнителен приход за инвеститорите в сектора, посочва компанията в прессъобщение.

Гаранциите за произход представляват официални сертификати, които показват, че определено количество електроенергия е с произход от ВЕИ, и имат две основни функции. Първата е да гарантират на ползвателя на електроенергия, че същото количество чиста електроенергия, равно на употребеното от него, е влято в общия енергиен микс. Втората е да се стимулират инвестициите във ВЕИ мощности, за да може общият енергиен микс да става все по-зелен, а околната среда у нас по-чиста, се казва още.

„При бизнес модел като този на Eldrive невинаги можем да имаме избор на доставчик на електроенергия и още по-малко на типа електроенергия, с която са захранени зарядните станции. С това партньорство Eldrive поема по пътя към въглеродна неутралност, както за енергията, която потребителите ни зареждат, така и за общата им въглеродна следа“, коментира Димо Колчев, изпълнителен директор на Eldrive България.

Eldrive закупува гаранции за произход за чиста енергия от ТОКИ, равни на количеството електроенергия, което е заредено от потребителите на зарядните станции в мрежата им. По този начин се компенсират въглеродните емисии, генерирани при производството в общия микс. Като вземем предвид, че в енергийния микс в България близо 20% от електроенергията е от ВЕИ, компенсацията дори превишава с една пета количеството отделени емисии, изтъкват от компанията.

„С настоящето партньорство между ТОКИ и Eldrive успяваме не само да намалим въглеродния отпечатък на оператора и на всички негови потребители, но и осигуряваме допълнителен стимул за развитието на ВЕИ проекти, което косвено ще помогне за повече „зелена“ енергия в енергийния микс и по-чиста околна среда у нас“, изтъква от своя страна Юри Катанов, изпълнителен директор на ТОКИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още