IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Forvia свива с 13% работната си сила в Европа, ще разчита на ИИ в битката с Азия

Компанията цели спестявания от около 500 млн. евро на годишна база през 2028 г., за да стимулира повишаването на маржовете до над 7%

16:10 | 19.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френският доставчик на автомобилни части Forvia SE е готов да съкрати приблизително 13% от европейската си работна сила през следващите пет години с планове да използва изкуствен интелект (ИИ), за да се конкурира по-добре с азиатските си съперници в прехода към електрически автомобили, съобщава Bloomberg.

Ангажиментът на компанията да оптимизира бизнеса си включва промени в регионалното производство, персонала и разходите за научноизследователска и развойна дейност, за да бъде в крак с фундаменталните промени в индустрията, изтъква главният изпълнителен директор Патрик Колер.

Акциите на Forvia поскъпват с 5,9% в следобедните часове, като това е най-големият ръст за компанията от 14 декември.

Производителите на автомобили и доставчиците им пренастройват стратегиите за електромобили на фона на намалени стимули и все още високите цени на превозните средства, докато общите цели за промяната остават непокътнати. Миналата седмица германският производител на авточасти Continental AG финализира планове за съкращаване на повече от 7 хил. работни места в своя автомобилен отдел, както и за насочване към обединяване на обекти в Германия и в други страни, за да свие разходите.

Forvia, която от 2022 г. включва френския доставчик Faurecia и германския производител на осветление и електроника Hella, планира да използва изкуствен интелект, за да оптимизира разходите за разработка. Това също така ще намали свръхкапацитета чрез съкращения на персонала.

Компанията цели спестявания от около 500 млн. евро на годишна база през 2028 г., за да стимулира повишаването на маржовете до повече от 7% от продажбите. Миналата година възвръщаемостта достигна 2,5%.

За следващата година Forvia очаква приходи от продажби в размер на 28,5 млрд. евро при марж на оперативната печалба 5,6% и 6,4% въз основа на „като цяло стабилното“ автомобилно производство.

Forvia разполага приблизително 75 500 работници към края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още