IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla търси местни доставчици за своя планиран монтажен завод в Мексико

Обществото е готово за преход към електромобили, тъй като САЩ, Европа и Китай въвеждат нужните регулации, изтъква местен служител на компанията

18:57 | 12.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. се оглежда за местни доставчици на части за своя планиран монтажен завод в Мексико, докато се подготвя да започне строителството, съобщава Bloomberg, цитирайки служител на компанията.

Еухенио Грандио, участващ в надзора на плана за изграждане на фабрика в северния мексикански щат Нуево Леон, която ще произвежда електрически превозни средства от следващо поколение, посочва, че главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск иска да работи с местни компании.

„Ще има много възможности за компаниите от цял ​​свят, които идват в Мексико, присъединяват се към нас и създават таланти, които биха могли да извършват нововъведения вътрешно, за да ни помогнат да продължим да растем“, посочва Грандио по време на панелна дискусия на събитие, организирано от оператора на местната фондова борса Bolsa Mexicana de Valores в Плая дел Кармен, Мексико.

Грандио, който преди това е работил в мексиканското звено на BMW Group, казва, че се е възползвал от шанса да се присъедини към Tesla, докато е навлизала в страната. „Кандидатствах за всички работни места: търговец, техник, каквото и да е, само за да получа интервю“, споделя той, добавяйки, че първоначално е бил нает да инсталира зарядни станции из страната.

Решението на Tesla да построи съоръжение в Мексико се разглежда като част от т. нар. тенденция на ниършоринг, при която компаниите се стремят да бъдат по-близо до потребителите на родния си пазар (в случая САЩ) и да избегнат проблемите с веригата на доставки, с които се сблъскват по отношение на международния транспорт по време на пандемията.

Вече има „удивително“ количество доставчици на автомобили в Мексико, където ниършорингът се сблъсква с „радикалната трансформация“ на автомобилната индустрия, изтъкват от Tesla. „Има много възможности, при които някои по-стари доставчици, които са произвеждали компоненти за автомобили с вътрешно горене, ще преминат към електрически“, добавят от компанията.

Грандио посочва, че „обществото е готово“ за преход към електромобили, тъй като САЩ, Европа и Китай въвеждат регулации, като например ограничения за продажба на превозни средства с двигатели с вътрешно горене или данъчни стимули. Латинска Америка „не може да изостане“ и също трябва да обмисли предприемането на подобни стъпки за насърчаване на приемането на електромобили, добавя той.

„Тези коли се произвеждат, но не се продават в Мексико“, изтъква Грандио, допълвайки: „Трябва да засилим нашата регулация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още