IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi подготвя втори електромобил – SUV, който напомня Model Y на Tesla

Очаква се производството на модела да започне през 2025 г.

15:51 | 13.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на смартфони Xiaomi Corp. иска да започне да произвежда и продава електрически SUV модел, подобен на Model Y на Tesla Inc., още през 2025 г., като продължи да се разширява на пазара на електромобили, след като дебютира на него с електрическия SU7, чийто продажби за годината се очаква да достигнат 100 хил. броя, съобщава Bloomberg.

Xiaomi се доближава до пълния си първоначален производствен капацитет и сега работи за неговото увеличаване, за да отговори на търсенето, разкриват източници, запознати с въпроса. Компанията сравни своя планиран SUV с този на Tesla.

SUV моделът ще отбележи голямо разширяване на електромобилния бизнес на Xiaomi, в който компанията инвестира 10 млрд. долара, и който е ръководен лично от съоснователя Лей Джун.

Xiaomi се опитва да намали зависимостта си от нестабилния пазар на смартфони, доминиран в световен мащаб от Apple, въпреки че по отношение на електромобилите навлиза във вече пренаселена арена, където се изправя срещу утвърдени конкуренти като Tesla и BYD.

Не е ясно какви спецификации и цени предвижда Xiaomi за SUV-а. Този сегмент набира все по-голяма популярност в Китай, където е предпочитан от средната класа.

Плановете на компанията за производство, обявени за първи път от местната медия Yicai, също могат да се променят в зависимост от това как Xiaomi напредва с капацитета, добавят източниците.

Дискусиите около SUV модела започват още когато Лей обявява през 2021 г., че електромобилите представляват последното му голямо предприемаческо усилие, разкрива един от източниците. Но в крайна сметка компанията решава да премине първо към седана SU7, който се предлага на цена от 30 хил. долара, с естетичен дизайн, подобен на Model 3 на Tesla и Porsche Taycan.

Xiaomi не очаква SUV моделът да влезе в масово производство преди края на 2025 г., когато ще бъде завършено строителството на втора фаза от монтажния завод в Пекин, посочват източниците. Засега компанията дава приоритет на производството на SU7.

Xiaomi, която генерира повече от 60% от приходите си от смартфони, се опитва да диверсифицира бизнеса си отчасти поради слабото търсене на мобилни устройства на вътрешния пазар.

И все пак компанията се присъединява към десетки други играчи, борещи се за част от китайския пазар на електромобили – най-големия в света. Китай се намира в разгара на ценова война, която свива маржовете на компаниите.

По-рано Apple изостави своя проект за електромобил, след като не успя да преодолее предизвикателствата при адаптирането на технологичния си опит към новата област на производство.

Моделът SU7 на Xiaomi генерира близо 90 хил. потвърдени поръчки към края на април - около месец след дебюта на превозното средство в края на март.

Бизнесът на компанията с електромобили може да достигне рентабилност през 2026 г. - две години преди предишна оценка, поради подобряването на капацитета и положителното приемане на пазара на премиум модели, коментират анализатори на HSBC.

Те очакват доставките на компанията да нараснат повече от два пъти до 240 хил. превозни средства през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още