IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler Truck започва производство на първия електромобил за сметосъбиране

Специалният камион за компаниите за изхвърляне на отпадъци ще започне да слиза от поточната линия в завода във Вьорт

14:27 | 22.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Daimler Truck</em></p>

Снимка: Daimler Truck

Германският производител на камиони Daimler Truck пуска в движение втория си серийно произвеждан електрически камион eEconic.


Производителят на лекотоварни автомобили обяви в петък, че специалният автомобил, предназначен за фирми за събиране и извозване на отпадъци, ще започне да слиза от производствената линия в най-големия му завод за асемблиране във Вьорт. Първият клиент е сметоизвозваща компания от Дания, предава Ройтерс.

Това е вторият електрически камион на концерна след eActros, който е подходящ за градски превози със среден пробег. Подобно на него, eEconic ще струва три пъти повече от конвенционалните дизелови камиони. Едно зареждане на батерията трябва да е достатъчно за една пълна смяна на сметоизвозващата машина, която обикновено не надвишава 100 км.

"Особено в големите градове има нужда от тихи, чисти и безопасни решения за логистика и изхвърляне на отпадъци", обяснява Ралф Форхер, ръководител на подразделението за специални камиони. Той не даде данни за очакваните продажби. Освен като автомобили за събиране на отпадъци, eEconic може да служат и като противопожарни автомобили или такива за товарене на самолети.
Daimler Daimler
Отделилото се преди време като самостоятелна компания за тежкотоварни превозни средства от германската компания Daimler AG дружество започна през миналата година производството на голям електрически влекач.

Daimler Truck е най-големият производител на камиони в света, като генерира голяма част от приходите си от своето звено Freightliner, опериращо в Северна Америка. Компанията произвежда и тежкотоварни превозни средства с марка Mercedes в Европа и Южна Америка, както и камиони Fuso в Азия.

Според анализатори от Deutsche Bank AG пазарната оценка на Daimler Truck може да достигне 29 млрд. евро, въпреки че ще трябва значително да подобри своята рентабилност.

През 2020 г. Daimler Truck реализира 2% марж на печалбата, след като глобалните му продажби се понижиха с една трета до 378 500 броя. 

Компанията си сътрудничи с Volvo по отношение на горивните клетки, с Waymo LLC във връзка с технологиите за автономни превозни средства и с Cummins Inc. за изграждането на двигатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още