IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на чипове представлява сериозен икономически риск

Проблемът засяга страни със силно развито производство като Германия, Мексико, Чехия, Словакия, Унгария, Полша и Тайланд

16:13 | 26.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Проблемите в Мексико

Производството на автомобили в Мексико също беше засегнато сериозно от недостига на чипове.

General Motors и Volkswagen наскоро обявиха, че продължават с извънредните мерки за коригиране на производствените графици в своите съоръжение в страната.

Местното звено на Volkswagen заяви, че ще коригира производствения си график в завода в Пуебла, което ще засегне модела Jetta, до 5 март поради липса на компоненти.

„Производственият обем на този модел ще се възстанови през следващите седмици. Персоналът в този производствен сегмент, който е в отпуск, ще се върне на работа“, изтъкват от Volkswagen. 

През януари Audi обяви, че ще намали производствения график в своя завод в Пуебла на своя модел Q5 до една смяна заради същия проблем.

General Motors удължава временните прекъсвания в производството в три свои мексикански завода до средата на март.

„Доставката на полупроводници остава проблем, пред който е изправена цялата индустрия“, посочват от GM.

Ситуацията в Чехия

Чешкият автомобилен концерн Skoda, част от групата на Volkswagen, временно ограничи работните смени в своите заводи заради проблемите с чиповете.

"Поради липсата на полупроводници във веригата на доставка на цялата VW Group, компанията също се сблъсква с недостиг на този конкретен компонент“, изтъкват от Skoda. "Въз основа на това, някои корекции на производствения поток на автомобили не могат да бъдат изключени", добавят от концерна.

Заплахата за Унгария

Звеното на Mercedes-Benz в Унгария потвърди принудителното спиране на някои свои производствени мощности в страната заради „недостиг на компоненти“, произведени в Япония.

Въпреки това силната гъвкавост на заводите на Mercedes-Benz дава възможност да се направят необходимите промени в производствената програма за кратко време. В допълнение към други заводи, производствената програма на завода на концерна в Кечкемет също се адаптира към настоящата ситуация, изтъква производителят.

Унгарските операции на Suzuki към момента не са засегнати от недостига на полупроводници, посочват от компанията.

Недостигът на чипове е лоша новина за икономиката на Унгария, тъй като автомобилната индустрия е основен неин двигател. Секторът представлява 5% от БВП на страната, една пета от целия износ и една трета от общото промишлено производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Недостигът на чипове представлява сериозен икономически риск Карай вее! Важното е, че Барби вече е с форми и е ц'рна ниггърка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още