IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите не са достатъчни, за да решат „автомобилния проблем“ на града

Пространството в градовете, заето от автомобили и паркинги, може да се използва за паркове и жилищни сгради, ако се реши проблемът с пренасищането с лични коли

18:35 | 10.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Някои градове вече мислят за проблема, търсейки начини да ограничат прекомерните изисквания за паркиране или да насърчат използването на обществения транспорт, за да освободят място за развитие. Новите технологии могат да дадат тласък в тази насока. Компаниите за споделено пътуване като Uber и Lyft вече навлязоха на много места, което води до по-ефективното използване на автомобилите и съответно освобождаването на повече пространство. Ако технологията за автономно управление се разпространи масово, градовете могат да свият използваното от автомобилите пространство още по-значително. 

Този свят не изглежда много далечен. Скорошен доклад на Rocky Mountain Institute твърди, че ерата на личното притежание на автомобил е достигнала пика си преди десетилетие, тъй като новите мрежи за споделени електрически и вероятно автономни коли стават все по-евтини. Вместо човек да закупува автомобил, той може просто да наеме и кара каквото си пожелае. Тази промяна има потенциала да доведе до революция по градските улици.

Въпросът е в откриването на правилния вариант за това как градовете трябва да се приспособят. Наскоро Сан Франциско предостави план как ще се възползва от новите опции за транспорт, за да намали мястото, използвано от автомобили. С по-малки улици и по-малко места за паркиране градовете ще разполагат с повече свободно пространство, с което да боравят - например за строеж на достъпни жилищни имоти, твърди планът. Ако той проработи, може да се превърне във важна нова тенденция.

По-рано тази година Министерството на транспорта на САЩ попита представители на десетки местни власти относно визията им за “градовете на бъдещето”, която ще включва иновации като автономните коли и ще се бори с проблеми, включително задръстванията и климатичните промени.

Кълъмбъс, Охайо, спечели състезанието с детайлен план за подобряване на мобилността в зоните с ниски доходи. Примерът на Сан Франциско обаче е показателен за това как градовете могат да използват новите технологии и бизнес модели, за да си върнат обратно пространството, заето от автомобили.

Предложението започва с обяснението, че към момента Сан Франциско има 440 хиляди места за паркиране по улиците - еквивалентно пространство на това, което заема паркът Golden Gate. “Нашият план ще внедри поетапно иновативни технологии, които ще ни позволят да преразпределим общественото пространство, което понастоящем не се използва като паркинги, за достъпни жилища, малки паркове и пешеходни зони”, твърди планът.

Първата стъпка предвижда да направи услугите на компаниите за споделено пътуване (включително на Uber и на Lyft, но не само техните) по-достъпни за гражданите. След това, ако хората могат да използват тези услуги за транспортните си нужди или да ги комбинират успешно с вариантите за обществен транспорт, те няма да се нуждаят от толкова много паркоместа. И тъй като всяка една от тези коли ще се използва от няколко души, това ще значи по-малко място за паркирането им.

В рамките на първата фаза Сан Франциско планира да намали с 10% пътуванията, които човек осъществява сам, за сметка на варианти, използвайки обществен транспорт и споделени опции. За да направи това, градът планира партньорство с Калифорнийския университет Бъркли и множество технологични компании.

Ето и някои от предвидените стъпки:

1. Предоставяне на инициативи, които да мотивират гражданите да се насочат от собствените си автомобили към услугите на компании за споделено пътуване - това би могло да включва създаването на определени маршрути, които да се използват само от автомобили на компаниите за споделено пътуване, като така ще се скъси времето за придвижване. Също така може да се създаде единно приложение за споделени автомобили, велосипеди и за обществения транспорт, което да комбинира маршрутите, графиците и плащането за всички тези услуги.

2. Услугите трябва да са по-достъпни - това може да включва предоставянето на достъп до смартфони и банкови услуги на жителите с ниски доходи, както и наличието на безплатен интернет, така че те да могат да се възползват от тези услуги.

3. Евентуално преминаване към автономни електромобили - ако автономните коли станат реалност, те могат да се свържат в централизирана мрежа, което би улеснило допълнително споделянето. На теория тези превозни средства могат да намалят допълнително фаталните инциденти (приемайки, че технологията ще е доказано по-сигурна), както и да намалят замърсяването на въздуха (приемайки, че всички коли ще са електрически).

“Можем да придвижим същото количество хора с една десета от автомобилите... Това наистина ще отвори умовете ни. Ние няма да се нуждаем от цялото това място по улиците”, коментира Тимъти Папандреу, бивш ръководител на Общинската транспортна агенция в Сан Франциско, пред Washington Post през юни.

Последна актуализация: 12:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още