IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Tesla все още не е покорила света

Засега компанията е изявен лидер само в Северна Америка и донякъде Австралия

17:13 | 28.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Taehoon Kim/Bloomberg
Снимка: Taehoon Kim/Bloomberg

Когато кажете думите „електрически автомобил", повечето хора ще се сетят за Tesla. Но въпреки впечатляващия си възход в родната Северна Америка ръководената от Илон Мъск компания далеч не е завладяла света.

Както се вижда от прогнозата на Statista за пазарите на мобилност, доминиращата позиция на Tesla в Северна Америка - приблизително 70,6% дял от всички продажби на електромобили през 2021 г. - засега е възпроизведена в значителна степен само в Австралия и Океания (65,8%). 
 

 

В Азия, например, китайският производител Wuling е на първо място, като претендира за 14,9% от продадените в региона електрически превозни средства в сравнение с 12,4% на Tesla.

Друг пазар, на който по-широк кръг участници успяха да си извоюват позиции, е Европа. Там Volkswagen е продал малко повече единици от Tesla през миналата година, докато Renault, Peugeot и Hyundai са имали дялове по-големи от 5 процента. 

В Южна Америка MG (сега собственост на китайската SAIC Motor) е продала най-много автомобили на ток (16,5%), а Tesla държи едва 3,3% от пазара там. 

Още графики на деня вижте тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още