IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По пътя към зелената революция - "Поясът на батериите" е най-смелият бъдещ проект на Байдън

Там, където някога тежката промишленост бе в застой, сега електрическата мобилност е в подем. В САЩ се създава Battery Belt, който крие и рискове 

14:14 | 21.12.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/JOHN F. MARTIN / CHEVROLET
Снимка: EPA/JOHN F. MARTIN / CHEVROLET

През миналата седмица министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм посети Мичиган, където беше на родна почва. Щатът е център на американската автомобилна индустрия, а Гранхолм го бе управлявала като губернатор.

След финансовия срив през 2008 г. именно тя вдига телефона и моли Барак Обама за помощ. Тогавашният президент на САЩ в крайна сметка спаси автомобилните гиганти от фалит с държавни гаранции. 

Сега, като министър в кабинета на Джо Байдън, Грънхолм може да разпространи нова надежда. „Връщаме производството, а с него завладяваме бъдещето", заяви Гранхолм в столицата Детройт. 

Подобни еуфорични изяви стават все по-чести. На всеки няколко седмици политически знаменитости от Вашингтон откриват фабрика за батерии, тестват нови модели или посещават заводи за електрически автомобили. Там, където някогашната тежка промишленост замираше в т. нар. „Ръждив пояс" (Средния Запад и Големите езера в САЩ), издънките на новия "Пояс на батериите" (Battery Belt) съживяват цели региони.

Гигафабриките, огромни заводи за производство на литиево-йонни батерии, са мерило за зеления бум. Напоследък стартиращите предприятия „се развихриха", казва пред Handelsblatt Майкъл Плант, експерт по електромобилност в клона на Фед в Далас. 

Ексклузивни данни, получени от германската медия, показват вълна от нови инвестиции. Плант е изчислил, че от встъпването на Байдън в длъжност досега в нови проекти за батерии са вложени над 54 млрд. долара. Особено след приемането на Закона за намаляване на инфлацията (IRA), който предоставя огромни субсидии за възобновяеми енергийни източници, темпото се ускори.

Утрояване на инвестициите

Законът за намаляване на инфлацията беше приет през август и оттогава бяха обявени производствени мощности на стойност 16 млрд. долара. За сравнение, това е повече от три пъти повече от целия период 2018-2020 г.

Доскоро увеличаването на капацитета на акумулаторните батерии в САЩ беше „спорадично", казва експертът от Фед в Далас Плант, но сега се наблюдава истинска скорост. "Поясът на батериите" се простира от Средния Запад до Югоизтока.

На картата зеленият технологичен клъстер се извива като банан - от Мичиган и Охайо през Северна Каролина и Тенеси до Джорджия. Няколко проекта за акумулаторни батерии в западната част на страната, които са се установили около заводите на Tesla, се отличават донякъде. 

 

Фактът, че индустрията процъфтява в определени региони, се корени в индустриалната история. Около Детройт, близо до канадската граница, е базирана местната автомобилна индустрия. В началото на 20-ти век в района е живял пионерът в автомобилостроенето Хенри Форд, а суровините облагодетелстваха тежката промишленост и производството.

От 70-те години на миналия век в югоизточната част на страната действат и много чуждестранни корпорации. Много производители са привлечени от ниските разходи за транспорт, липсата на синдикати и сравнително ниските заплати. Германските производители на автомобили също произвеждат в южната част на САЩ.

Последна актуализация: 14:20 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Навремето вредителят Дон Кихот воюваше срещу ветрените мелници. Сега ветрените мелници са надеждата и упованието на цялото прогресивно човечество. Ама след време дали няма да признаят правотата на Дон Кихот? Произвежданата сега електроенергия е едва 12% от необходимата за нормалното съществуване на хората. На някои повече, на други по-малко. И при тази оскъдица ни нахлузват електроколи, които ще утроят консумацията на електроенергия. Кой и как ще я произведе, отговор няма. Няма и да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
А по същество: не знам дали заради вродената ми предпазливост и консерватизъм, или е чисто обективно, но през цялото време, докато четях статията, натрапчиво в главата ми се редуваха и други американски бумове, започнали експлозивно и завършили с фалити и тежък махмурлук. От последните - шистовия бум, ипотечния балон, дот.ком. Умишлено пропускам крипто драмите в момента, защото там още няма пълна видимост. *Поясът на батериите* е държавно инспириран, което не е добра идея при пазарна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
Чудесен материал! Би трябвало да носи радост при четенето и вероятно би го правил, но в САЩ. А г-н Попов го е написал за нас, в битието ни на европейци и на мен лично ми действа подтискащо. Онези пасажи, в които се описва трескавата борба на най-могъщите европейски и безспорни световни аутомотив лидери за парче американски терен, където явно вече виждат бъдещето си, са депресиращи за мен като европеец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм нашумя през последните месеци в Щатите с фактът,че се оказа, че не знае колко барела петрол потребяват САЩ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още