IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компании навлизат агресивно в сектора на електромобилите

Дружествата очакват индустрията да компенсира загубите им от сегмента на потребителска електроника

13:34 | 20.02.23 г.
Интериорът на електрическия Model V на  Foxconn Technology Group, представен на автомобилно изложение в Тайпе, Тайван на 18 октомври 2022 г. Снимка: Bloomberg L.P.
Интериорът на електрическия Model V на Foxconn Technology Group, представен на автомобилно изложение в Тайпе, Тайван на 18 октомври 2022 г. Снимка: Bloomberg L.P.

Технологичните производители се обръщат към пазара на електрически превозни средства, за да компенсират забавянето в сегмента на потребителска електроника, пише Nikkei Asia Review.

Въпреки че преминаването към автомобили обещава по-високи маржове и нови пазари за някои компании, анализатори предупреждават, че електромобилите сами по себе си може да не са достатъчни, за да компенсират слабото търсене на смартфони и други електронни устройства.

Тайванската Foxconn, лидер в технологичната индустрия, е предпазлива по отношение на цялостната икономическа перспектива, но е оптимистична за индустрията на електромобилите.

„Очаква се въздействието на войната в Украйна и пандемията (от коронавирус) да продължи през първото и второто тримесечие на тази година“, заяви наскоро пред журналисти председателят на Foxconn Йън Лиу. „Индустрията на електрически превозни средства, от друга страна, запазва посока на растеж... Северна Америка ще води нашия бизнес с електрически превозни средства тази година“, добавя той.

Компанията, която сглобява iPhone, се насочва агресивно към автомобилния сектор, тъй като нейните основни бизнес сегменти са изправени пред забавящ се растеж. Foxconn очаква от бизнеса с електромобили да повиши брутния ѝ марж с до 10% до 2025 г. от малко над 6% през 2021 г.

Маржовете обикновено са по-високи в автомобилостроенето, отколкото в потребителската електроника, въпреки че точните нива варират в зависимост от компонента или услугата. Маржът на печалбата за сглобяване на електронни устройства например е около 5% или по-нисък. Маржът за производство на компоненти за автомобилна електроника може лесно да надхвърли 10%.

Появата на електромобилите също отваря нови пазари за China Star Optoelectronics Technology (CSOT), един от водещите производители на смартфони и дисплеи в страната.

„Търсенето на смартфони, телевизори и лаптопи рязко спада от миналата година“, заяви мениджър в CSOT. „Но хубавото е, че напредваме добре в автомобилната индустрия“, добавя той.

Компанията ще започне да доставя дисплеи на производителите на автомобили в Европа тази година, посочват източници, запознати с плановете ѝ. CSOT навлезе в автомобилната индустрия около 2018 г. и сега е доставчик на големия китайски производител на електромобили BYD Co.

Оптимизмът на Foxconn и CSOT се споделя във веригата на доставки на технологии.

Pegatron, по-малка компания, сглобяваща iPhone, и Compal Electronics, която произвежда компютри Dell, казват, че автомобилният им бизнес ще бъде двигател на растежа тази година.

Foxconn, Pegatron и Compal увеличават присъствието си в Мексико, за да отговорят на нарастващото търсене на автомобилна електроника за северноамериканския пазар, съобщи Nikkei Asia.

Електрификацията на превозните средства дава на технологичните компании уникална възможност да проникнат във веригата на доставки на автомобили. Електромобилите се нуждаят от много повече полупроводници, електронни системи и системи за управление на захранването, отколкото традиционните автомобили.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), най-големият производител на чипове в света, заяви, че очаква спад на приходите с 4 до 9 процента на годишна база през първата половина на тази година.

Предлагането на автомобилни чипове остава „силно ограничено“ и търсенето продължава да расте, заяви главният изпълнителен директор на TSMC C.C. Уей.

Приходите на гиганта в производството на чипове за автомобилния сектор се увеличават със 74% за 2022 г., представлявайки 5% от рекордните приходи на производителя от 75,88 млрд. долара за миналата година. Автомобилните чипове допринесоха с 4% за общите приходи на TSMC през 2021 г.

Скорошните намаления на цените на Tesla в САЩ, Европа, Близкия изток и Азия в отговор на нарастващата конкуренция и с цел да стимулират търсенето бяха приветствани от много от доставчиците на американския автомобилен производител.

Освен това има оптимизъм, че производството на автомобилни чипове най-накрая наваксва ненаситното търсене на автомобилните производители.

Глобалните доставки на автомобили бяха силно затруднени от недостига на чипове и компоненти през последните две години, заяви Пол Пен, председател на тайванския производител на дисплеи AUO, един от трите най-големи доставчици на автомобилни дисплеи в света. Но тъй като този недостиг се подобрява на фона на спада в потребителската електроника, всички доставчици очакват доставките на автомобили да се подобрят тази година, добавя той.

Но има риск да се очаква твърде много от автомобилния сектор, предупреждават анализатори, тъй като глобалната икономика се бори с инфлацията, а увеличението на разходите за живот в големите страни изяжда покупателната способност на потребителите.

Бойс Фан, анализатор в TrendForce, казва, че всеки доставчик на технологии залага на автомобилния сектор, но предупреждава, че това бързане може да доведе до пренаситен пазар.

Налице са и въпроси относно това колко здрав е цялостният автомобилен пазар. Старши анализаторът на Isaiah Research Еди Хан смята, че търсенето на електрически автомобили се увеличава стабилно, но не изключително, предвид забавянето на глобалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още