IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат динамично начало на годината за пазара на имоти у нас

Активизират се купувачите на първо собствено жилище в големите градове на страната, руснаците продължават да доминират на пазара на ваканционни имоти

12:30 | 29.04.13 г. 2
Отчитат динамично начало на годината за пазара на имоти у нас

Годината е започнала динамично за пазара на имоти, с увеличение на броя на сделките за първото тримесечие, което се потвърждава и от данните на Агенцията по вписванията, посочва се в анализ на агенцията Бългериан Пропъртис.

Особено голяма активност е била отчетена до средата на февруари, когато е регистриран и недостиг на качествени оферти за продажба, посочват от агенцията. През януари продажбите почти се удвоиха спрямо януари 2012 г. и това постави месеца сред най-силните месеци от началото на кризата, което е нетипично за този период на годината, пише в доклада.

От средата на февруари навлязохме в кратък период на изчакване, защото пазарните участници искаха да видят как ще се развият събитията от политическия живот на страната. След средата на март пазарът възвърна своята динамика и успя да навакса получилата се пауза. Понастоящем динамиката е съпоставима с тази от миналата година и пазарът на имоти се развива според очакванията на компанията за голямо сходство с тенденциите и цените от 2012 г.

Основната разлика спрямо миналата година е, че освен активността при морските ваканционни имоти, наблюдаваме и подчертана активност от страна на български купувачи в големите градове – особено в София и Пловдив. Това са купувачи, които са отлагали продължително време покупката на своето първо жилище и смятат, че моментът вече е дошъл, коентират експертите.

През първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година средната цена на жилищата в София се е понижила с 2,2% до 719 евро за кв. м, изчисляват от агенцията. Спрямо предходното тримесечие обаче ценовите равнища са почти без изменение – тогава беше отчетена средна цена от 720 евро за кв. М.

През изминалите 3 месеца апартаменти в София се купуваха средно за 62 300 евро при 63 500 евро за 2012 г. и 61 500 евро за 2011 г. Тенденцията на търсене на апартаменти до 50 000 евро, която наблюдаваме и отбелязваме през последните 2 години, също се запазва, като има известна активизация на търсенето на по-големи и просторни апартаменти и от там и на покачване на търсенето на имоти в ценовия диапазон от 70 000 до 100 000 евро, посочват експертите.

Пловдив е един от градовете отличници за първото тримесечие на 2013 г. с ръст в продажбите от 28% на годишна база, регистриран от Агенцията по вписванията. Средната цена на продадените апартаменти в Пловдив по данни на компанията е 558 евро на кв.м. През 2012 г. средната цена е била 525 евро на кв.м. Тенденцията и тук е към завръщане на купувачите на пазара, пише в доклада.

Пазарите в двата най-големи курорта – Слънчев бряг и Банско, вече повече от година се движат с доста различна динамика. В района на Слънчев бряг се наблюдава възстановяване на пазара и увеличаване на броя на продажбите, а в Банско и останалите ски курорти интересът и през изминалия зимен сезон продължи да бъде слаб. Това доведе до допълнителен спад на цените на ски имотите и на стопяване на плахите признаци на възстановяване, които започнаха през есента на миналата година, посочват от агенцията.

Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Ала-бала.Приказват си за работата си защото нямат работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
studioaa
преди 11 години
Ами прави са брокерите динамичен е - миналата година имаха 1 сделка, тази година цели 2 това си е 100% повишение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още