IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлага се откриването на "Българския Лувър"

Все още не е ясно какви произведения ще бъдат поставени в музейния комплекс, заяви министърът на културата Петър Стоянович

15:04 | 05.06.13 г. 2
Отлага се откриването на "Българския Лувър"

Националният музеен комплекс, по-известен като „Българския Лувър“, няма да бъде пуснат през това лято, стана ясно от думите на новия министър на културата Петър Стоянович, цитиран от БНТ.

По думите на министъра проблемът не е в е спазването на строителните срокове за проекта, а в липсата на художествени произведения, които да бъдат изложени в него.

„Още от първия си ден в кабинета зададох въпроса на моя екип, какво ще поставим въобще в този така наречен Лувър. Вие знаете, в случая с френския Лувър, не сградата го прави ценен сам по себе си, а всичко това, което е изложено в него“, обясни Стоянович.

Изграждането на националния музеен комплекс в София, както е официалното име на проекта, струва 27 млн. лв., осигурени от европейско финансиране по програма "Регионално развитие" и държавно участие. Той бе един от приоритетните проекти на правителството на ГЕРБ. Очакванията бяха комплексът да бъде напълно готов и пуснат през юли тази година.

Стоянович уточни, че тепърва трябва да бъдат направени проверки във връзка с усвояването на средствата за построяването на музейния компекс.

На въпрос кога все пак ще бъде пуснат обекта министърът уточни, че "това, което няма в кабинета си, е ножичка за рязане на ленти".

Министърът посочи, че България трябва да търси свой уникален модел за стимулиране на културата, тъй като няма как да приложи използвани във Франция, Германия или Великобритания.

В тази връзка той посичи, че предстои обсъждане в кои сфери за развитието на културата държавата трябва да инвестира. Сред тях попадат книгоиздаването и филмопроизводството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
pruch
преди 10 години
Отлага се откриването на "Българския Лувър"А нещо за мавзолейченце да се чува? Или пъро АЕЦ -а ще се спретне?Лувър в Европата вече си има.Виж един Гей-Мавзолей може и да удари кьоравото по посещаемост особенно в този край на Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
jelenski
преди 10 години
В момента приоритетите на правителството трябва да са други - възстановява на държавността, възраждане на икономиката и подобряване на жизнения стандарт на хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още