IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебен изпълнител върна на НСА спорен имот край Несебър

Върху терена на академията е изграден апартаментен комплекс, а жилищата са продадени

15:33 | 14.08.13 г.
Съдебен изпълнител върна на НСА спорен имот край Несебър

Съдебен изпълнител въведе представители на Националната спортна академия (НСА) в апартаментен комплекс, построен върху терен на учебното заведение край Несебър, предаде БТА. Извършва се проверка и опис на имота.

Върху имота с площ от близо два декара и половина е изграден комплекс с около 50 апартамента. Около половината от собствениците на жилищата са чужденци, които смятат да си търсят правата в съда, включително са готови да съдят и държавата.

НСА води съдебна битка за този терен от 2002 година. Отделно в момента текат дела и за други спорни имоти на академията, които са били реституирани неправомерно от поземлената комисия в Несебър.

Ръководителят на катедрата „Водни спортове“ в академията доц. Христо Константинов обясни пред БНР, че в съдебното решение, касаещо терена, върху който е апартаментният комплекс, е записано имотът да бъде разчистен. В тази връзка е възможно да се стигне и до събаряне на сградата. Предстоят разговори между собствениците на жилищата и учебното заведение преди да се вземе окончателно решение, тъй като сградата е построена на практика върху държавна земя, допълни той.

Академията няма претенции към други 8 сгради, които са изградени в северната част на спортната й база край Несебър през 2003 – 2005 г. Доц. Константинов припомни, че Министерският съвет е изключил въпросните имоти от владенията на учебното заведение.

Остава обаче проблемът с терена, опитът за строителство върху който затвори пътя на студентите до кея и морето. През миналата година се стигна и до протести заради строителните дейности.

Заради реакцията на студентите и обществеността Министерският съвет обяви отново учебната база на НСА край Несебър за обект от национално значение, с което спря реституционните претенции към имотите на академията.

Преди това подобно решение беше взето през 2010 г., но то беше отменено от Върховния административен съд (ВАС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още