IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планира се фонд от сглобяеми жилища в случай на бедствия

Министерството на инвестиционното проектиране е постигнало предварително споразумение за изграждането на 4 нови производствени обекта в страната

16:34 | 17.12.13 г.
Планира се фонд от сглобяеми жилища в случай на бедствия

Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) планира да изгради и поддържа фонд от сглобяеми жилища, които да се ползват в случай на бедствия и природни катаклизми. Това съобщи на пресконференция строителният министър арх. Иван Данов.

Предстои да се подготви концепция, по която да се осъществи идеята, както и да се търси финансиране, уточни Данов.

Ведомството ще продължи да изпълнява и националната жилищна стратегия, която беше подготвена още през 2004 г., но много малко неща от заложеното в текстовете се реализираха досега. Ще се работи и по проблемите със социалните жилища, както и по жилищните проблеми на малцинствата.

Иван Данов потвърди и приоритетите в дейността на строителното министерство – изграждането на кадастъра, подготовката на общите устройствени планове (ОУП) на общините и на методическо и финансово ръководство за реализацията им, актуализация на строителното законодателство за облекчаването на инвестиционния процес и на процеса по възлагането на обществените поръчки.

Министърът припомни, че са заложени 10 млн. лева бюджетни средства за доразработване на кадастъра. Той посочи още, че е създадена работна група и съвместно с Министерството на земеделието и храните и Министерството на правосъдието се работи по преминаването към напълно дигитален кадастър, който да стане част от електронното правителство.

Министърът допълни, че в бюджета са заложени и 6 млн. лева за изработването на общи устройствени планове. Парите ще стигнат за около 50 градоустройствени плана ще се разпределят на конкурентен принцип. Приоритетно ще се финансират общините, които имат да довършват градоустройствени планове, и плановете на значими населени места.

Останалите общини, за които не достига държавното финансиране, ще трябва да търсят банкови кредити, за да подготвят общите си устройствени планове. Крайният срок за изработването им е 1 януари 2016 г.

Промените в Закона за устройството на територията (ЗУТ), за които министър Данов говори от няколко месеца, са почти готови. Текстовете вероятно ще бъдат внесени за обсъждане към началото на следващата година, посочи той. На практика е подготвен цял нов урбанистичен закон, поясни той.

Предстоят промени и в Закона за геодезията и картографията, законите за Камарата на строителите в България и на Камарата на инвестиционното проектиране, на Закона за обществените поръчки, както и на Закона за управление на етажната собственост, съобщи Иван Данов.

Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още