IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планира се фонд от сглобяеми жилища в случай на бедствия

Министерството на инвестиционното проектиране е постигнало предварително споразумение за изграждането на 4 нови производствени обекта в страната

16:34 | 17.12.13 г.
Планира се фонд от сглобяеми жилища в случай на бедствия

По думите му целта на строителното ведомство е да създаде такава нормативна рамка, която да облекчи и съкрати процедурите в строителството.

Ще продължи и синхронизирането на българското законодателство в сферата на строителството с европейското. От началото на 2014 г. по европейските норми (т. нар. Еврокодове) ще започнат да се проектират всички строителни обекти, възлагани с обществени поръчки, а година по-късно – и всички останали обекти.

Министър Данов предлага и задължително въвеждане на 3D проектиране на някакъв етап. По думите му така ще се намали броя на допуснатите грешки в проектите, което ще намали разходите за подготовката им с 20-25%.

Що се отнася до обществените поръчки за възлагане на строителство, министърът припомни, че предстои Законът за обществените поръчки да бъде допълнен с две нови наредби – за възлагане на поръчки в областта на строителството и проектирането. Според него с новите подзаконови актове ще се спре монополизацията в строителния бранш.

По думите му в момента около 6-7% от строителните фирми усвояват по-голямата част от финансовия ресурс за строителни дейности, възлагани с обществени поръчки. Силните стават още по-силни и това е тенденция навсякъде, коментира Данов.

Планира се кандидатите за изпълнители да се състезават само по цена, а техническите изисквания да са предварително заложени. Отделно ще се определи ценови праг и ако дадена обществена поръчка го надвишава, тя ще се разделя на лотове. Така според Данов повече фирми ще могат да участват в търговете.

Предстои да се преработят и условията за осъществяването на проекти на принципа на публично-частното партньорство, поясни строителният министър.

Иван Данов съобщи още, че във ведомството ще бъде създадена специална структура, която да се занимава с фасилити мениджмънт на държавния сграден фонд. Дирекцията ще оказва и помощ на общините.

Същевременно дирекцията, която работи за привличането на нови инвестиции в строителния сектор, е успяла да постигне предварително споразумение за изграждането на нови 4 производствени обекта в страната. Данов обаче не пожела да даде повече информация, като се позова на клаузи за конфиденциалност.

Той изрази и намерение министерството да поддържа своеобразна библиотека от идейни проекти на обекти със социална значимост за общините, които да чакат следващия програмен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още