IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2013: Земеделската земя поскъпна въпреки срива при пшеницата и слънчогледа

Една от основните причини за добрите продажби се субсидиите за сеитбооборот от 36 лв. на декар, които станаха по-масови

09:30 | 30.12.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
2013: Земеделската земя поскъпна въпреки срива при пшеницата и слънчогледа

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

Пазарът на земеделска земя през 2013 г. остана изключително интересен, като продължи тенденцията на поскъпване започнала през 2004 г. и продължила с прекъсване само през 2009 г.

Разбира се пазарът на земя не е хомогенен, той се дели основно на първичен и вторичен. На първичният пазар се продават инвестиционни имоти, например 500 дка в едно землище. На вторичен пазар се търгуват наследствени имоти, например 30 дка земя в 4 парцела, собственост на общо 10 наследника.

Вторичният пазар

Основен представител на този пазар е Адванс Терафонд АДСИЦ, който отчете 23% годишен ръст в продажната цена до 1 073 лв./дка. За 11-те месеца на тази година бяха продадени 45 304 дка земеделска земя, което е около 20% от притежаваната от фонда. За цялата 2012 г. бяха продадени 79 296 дка при доста по-ниски цени.

През 2013 г. зърнопроизводителите заложиха доста на Агроекология и по-точно на мярката за сеитбооборот. Тя им носи 36 лв. на декар годишно, но трябваше да си осигурят притежанието на земята за 5 години. Тъй като фондовете избягват да сключват рентни договори за повече от 1 година, единственият начин за арендаторите бе да купят земята. Така те спестяват от ренти и освен по СЕПП (единните плащания на площ от около 30 лв. на декар), получават още по 36 лв. за Агроекология.

Сметките са прости и показват защо арендаторите купуваха дори на цени от 1 200 лв. за декар от Адванс Терафонд АДСИЦ. Новите рентни договори на Адванс Терафонд АДСИЦ са при 45 лв. на декар. За 5 години това прави 225 лв., в комбинация с още 70 лв. субсидии на декар годишно (от които 36 по Агроекология, като от 2016 по СЕПП ще има по 40 лв. на декар), това са 350 лв. от субсидии, или общо с рентите 575 лв. за 5 години. За 10 години сумата е 1 150 лв. Тоест само спестените ренти и получените субсидии ще платят земята (около 1 000 лв. на дка), а от реколтата ще бъдат платени лихвите.

Цената на земеделската земя се повиши въпреки резкия спад в цените на двете основни земеделски култури - пшеницата и слънчогледа. Цената на първата се понижи от 450 лв./тон през 2012 г. до 300 лв. за тон през тази година (имаше и цени от 260 лв. на тон, както и 350 лв. на тон). Цената на слънчогледа пък се понижи от 900 лв. за тон през 2012 г. до 600 лв. за тон през тази година. Този спад обаче, като че ли спря поскъпването на цените само на първичния пазар на земеделска земя.

Първичният пазар

Арендаторите обаче не са склонни да дават цена от 1 100 лв. на декар, когато сделката е малка. Например 30 дка наследствени ниви, разделени между 10 собственика. Тогава те дават цена от около 600-700 лв. на декар. Разбира се много зависи къде е земята, като най-добре е тя да е в Добруджа, в землище с много конкуриращи се арендатори, тогава тя достига и 1 200 лв. на декар и нагоре.

Информация за цените на вторичен пазар също ни дава Адванс Терафонд АДСИЦ. Той купува на вторичен пазар и препродава на първичен, като прави т. нар. „поземлено банкиране“. Фондът е купувал при средна цена от 697 лв. през януари-ноември 2013 г. Средномесечните цени са например 632 лв./дка през март и 774 лв./дка през ноември.

Стратегията на Адванс Терафонд АДСИЦ е насочена към покупки в определени землища, за които той е готов да се конкурира с другите купувачи на вторичен пазар (арендатори, други фондове и спекуланти).

Към 30 септември 2013 г. Адванс Терафонд АДСИЦ има между 3 000 и 6 000 дка в 5 землища, между 2 000 и 3 000 дка в други 5 землища, между 1 000 и 2000 дка в 43 землища, между 500 и 1 000 дка в 87 землища, между 200 и 500 дка в 164 землища и т.н.

Когато група наследници продават 30 дка в землище, в което Адванс Терафонд АДСИЦ вече притежава 550 дка, то Адванс Терафонд АДСИЦ би трябвало да е готов да даде по-добра цена (за тези 30 дка), отколкото за аналогична земя в съседно землище, в което Адванс Терафонд няма нито един декар. На пръв поглед земята в двете землища е с еднакво качество, но за инвеститора (Адванс Терафонд) тя е с различна стойност, защото тези 30 нови дка, ще увеличат атрактивността и стойността на останалите 550 дка.

В земеделието думата „землище“ е много важна, защото споразуменията за ползване на т. нар. „бели петна“ се правят за всяко отделно землище. Това са земите за които собствениците нехаят и общините получават рентата. Ако тази рента не бъде потърсена в определен срок, тя остава за общината. Разпределянето на белите петна е именно на база притежавана и/или арендована земя. С пакет от 550 дка в дадено землище, даден арендатор може да получи летящ старт или да блокира навлизането на конкурент.

Затова много неща в земеделието са на база землище. Затова Адванс Терафонд АДСИЦ купува в определени землища и затова когато продава, продава всичко в дадено землище.

Предвид горното, цените на които купува Адванс Терафонд АДСИЦ са меродавни за първичния пазар, дори може да са и по-високи, тъй като това са цени за землища, в които Адванс Терафонд има интерес, водило е разговори с потенциални купувачи и знае каква цена може да получи за току-що купените декари.

Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
Гари
преди 10 години
Нещо сте объркали кой пазар е първичен и кой вторичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
А такаааа...задрасках си опита от последната година:)И как се направи извод за пазара, само по информация от един източник:) Факт е, че на места(на много малко места, но все пак ги има) се покачиха цените. Тези места са или такива, които бяха подценявани преди това или такива, в които бяха съсредоточени ...такива хора и фирми, които Мариян нарича "спекуланти"-макар по същество Адванс да спадат към същата категория-ако и да ги нарича "банкери". В повечето землища от септември до сега не е спряла да пада цената. Не че се е срутила, както не се и очаква да се срути, но или се е закрепила или има спад с 10 до 15%. Но понеже масово сделките, докато земята се окрупнява минават на по-ниски цени, ще трябва да се вземе честната дума или на Адванс или моята. Лично аз бих разменил местата на "вторичен" и "първичен" пазар в тоя сегмент-това не са апартаменти, а по-голямата част от земята все още е в ръцете на дребните собственици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
jikev
преди 10 години
Упс, всичко е вярно в сметките, ако се гледа от позиция на арендатора-купувач!Пред новогодишно настроение ме е обхванало...Извини ме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
jikev
преди 10 години
=====================================================Сметките са прости и показват защо арендаторите купуваха дори на цени от 1 200 лв. за декар от Адванс Терафонд АДСИЦ. Новите рентни договори на Адванс Терафонд АДСИЦ са при 45 лв. на декар. За 5 години това прави 225 лв., в комбинация с още 70 лв. субсидии на декар годишно (от които 36 по Агроекология, като от 2016 по СЕПП ще има по 40 лв. на декар), това са 350 лв. от субсидии, или общо с рентите 575 лв. за 5 години. За 10 години сумата е 1 150 лв. Тоест само спестените ренти и получените субсидии ще платят земята (около 1 000 лв. на дка), а от реколтата ще бъдат платени лихвите=========================================================Maрияне, кви са тия сметки, бре?!Ти си от уважаваните от мен хора на Инвестор!Такава глупост не съм очаквал от теб!На един имот не може едновременно да получаваш субсидиите и рентата!Или я работиш - вземаш субсидии и плащаш рента, или друг работи земята и си взема субсидите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
melon
преди 10 години
Чудесен материал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още