IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2013: Земеделската земя поскъпна въпреки срива при пшеницата и слънчогледа

Една от основните причини за добрите продажби се субсидиите за сеитбооборот от 36 лв. на декар, които станаха по-масови

09:30 | 30.12.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
2013: Земеделската земя поскъпна въпреки срива при пшеницата и слънчогледа

Пазар на бизнеси

Годината изкара много бизнеси на пазара. Брокери на имоти постоянно акцентираха върху голямото количество ферми, които се продват.

През годината Ромфарм Компани АД придоби СЕРЕС АД, последното е собственик на около 200 000 дка в Северозападна България АД. СЕРЕС АД е също така арендатор на около 200 000 дка, като не винаги обработва собствената земя, а тъй като земята е разпръсната, прави споразумения за ползването. СЕРЕС АД също така има необходимата техническа и складова база.

Няма официално обявена цена на сделката, но слуховете по пазара са за около 70 млн. евро, което прави около 700 лв. на декар, с включената техника и складове.

Че 1 000 лв. на декар все още не са масовата цена се видя и от сделката за Агро Финанс АДСИЦ. Там Уинслоу ленд инвест АД купи 84,4% от дружеството при цена от 2,35 лв. на акция, което прави по 575 лв. на декар, за всеки от притежаваните 141 хил. дка.

Очакванията за 2014 г.

В началото на 2014 г. ще се проведе традиционният годишен семинар на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ), на който традиционно се дава богата информация за пазара на земя и поземлените отношения у нас. Именно там ще бъдат казани прогнози за цената на земята на първичен и вторичен пазар през 2014 г.

Декември завършва с най-ниските цени за годината на пшеницата от 6,1 долара за бушел в САЩ, което едва ли е радостна новина за зърнопроизводителите и пазара на земя като цяло. Един бушел съдържа 27,2 кг., затова цената в лева е 320 лв./тон, това е обаче цена за хлебна пшеница, докато в България основно се произвежда фуражна, която е с доста по-ниска цена, близка до тази на царевицата.

Негативно влияние може да дойде и откъм Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), част от която е и Агроекология, с описаните по-горе 36 лв. на декар годишно. Проблемът е, че програмният период до 2013 г. свърши, наредбите за програмния период 2014-2020 г. още не са издадени, а самата ПРСР не е одобрена от Брюксел. Има опасност за нулева 2014 г. по редица мерки на европрограмите.

Рентите

Наемите на земеделската земя продължават хода си нагоре. Агро Финанс АДСИЦ е постигнал 18% ръст до 39 лв. средна рентна цена за стопанската 2013/2014 г.

При Адванс Терафонд АДСИЦ средната цена ще е 36,5 лв. на декар при ръст с 22% на годишна база. Новите договори са при 45 лв. рента на декар, докато наследените са с по-ниска.

Информации за ръст на рентните цени идват и от инвеститори физически лица.

Причините за ръста в рентата са от една страна постоянно увеличаващите се субсидии на площ (с по няколко лв. на декар годишно, докато станат около 40 лв. на декар през 2016 г.).

От друга страна за арендаторите е по-малко ресурсоемко да наемат земята, отколкото да я купуват. Важно и е за колко години се отдава земята. Ако договорът е годишен е едно, а ако е за 5 години - съвсем друго, поради възможността за арендатора да получава субсидии по Агроекология.
 

Каква беше 2013 година според Вас – кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите? Ще влезе ли биткойна в живота на масовия потребител? Ще има ли корекция на фондовите борси и ще изтеглят ли САЩ монетарните стимули?

Пишете ни на info@investor.bg и може да спечелите книга –един от най-добрите подаръци на всички времена. Очакваме ви!

 

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
Гари
преди 10 години
Нещо сте объркали кой пазар е първичен и кой вторичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
А такаааа...задрасках си опита от последната година:)И как се направи извод за пазара, само по информация от един източник:) Факт е, че на места(на много малко места, но все пак ги има) се покачиха цените. Тези места са или такива, които бяха подценявани преди това или такива, в които бяха съсредоточени ...такива хора и фирми, които Мариян нарича "спекуланти"-макар по същество Адванс да спадат към същата категория-ако и да ги нарича "банкери". В повечето землища от септември до сега не е спряла да пада цената. Не че се е срутила, както не се и очаква да се срути, но или се е закрепила или има спад с 10 до 15%. Но понеже масово сделките, докато земята се окрупнява минават на по-ниски цени, ще трябва да се вземе честната дума или на Адванс или моята. Лично аз бих разменил местата на "вторичен" и "първичен" пазар в тоя сегмент-това не са апартаменти, а по-голямата част от земята все още е в ръцете на дребните собственици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
jikev
преди 10 години
Упс, всичко е вярно в сметките, ако се гледа от позиция на арендатора-купувач!Пред новогодишно настроение ме е обхванало...Извини ме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
jikev
преди 10 години
=====================================================Сметките са прости и показват защо арендаторите купуваха дори на цени от 1 200 лв. за декар от Адванс Терафонд АДСИЦ. Новите рентни договори на Адванс Терафонд АДСИЦ са при 45 лв. на декар. За 5 години това прави 225 лв., в комбинация с още 70 лв. субсидии на декар годишно (от които 36 по Агроекология, като от 2016 по СЕПП ще има по 40 лв. на декар), това са 350 лв. от субсидии, или общо с рентите 575 лв. за 5 години. За 10 години сумата е 1 150 лв. Тоест само спестените ренти и получените субсидии ще платят земята (около 1 000 лв. на дка), а от реколтата ще бъдат платени лихвите=========================================================Maрияне, кви са тия сметки, бре?!Ти си от уважаваните от мен хора на Инвестор!Такава глупост не съм очаквал от теб!На един имот не може едновременно да получаваш субсидиите и рентата!Или я работиш - вземаш субсидии и плащаш рента, или друг работи земята и си взема субсидите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
melon
преди 10 години
Чудесен материал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още