IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 6 млн. лева трябват за подкрепа на общите устройствени планове на общините

Държавното финансиране за подготовката на общи устройствени планове ще зависи от приоритетните проекти на правителството

18:50 | 29.01.14 г.
Още 6 млн. лева трябват за подкрепа на общите устройствени планове на общините

Още 6 млн. лева са необходими на Министерството на инвестиционното проектиране, за да подкрепи общините при изработването на общите им устройствени планове, съобщават от ведомството.

Тази година за първи път в бюджета са предвидени средства за подпомагане на общините, които са възложили изработката на общи устройствени планове. Целевите средства са 6 млн. лева.

Към момента само около 25 на сто от общините имат общи устройствени планове. Общо 220 общини са на различен етап от подготовката на плановете, съобщил е зам.-министърът на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов на среща с представители на Националното сдружение на общините. Тези общини ще могат да се възползват и от финансова подкрепа при подготовката на документите.

Общо 44 общини все още не са започнали работата по общите устройствени планове, въпреки че в Закона за устройството на територията е заложен краен срок 2016 г. Те ще са на “опашката” за държавна финансова помощ.

Разпределението на заложените в бюджета 6 млн. лева обаче ще зависи от това кои са приоритетните за правителството инвестиционни проекти на регионите, посочва се в съобщението на строителното министерство.

Важен критерий ще са и фирмите, които общините са избрали за подготовката на общите устройствени планове. В тях трябва да работят доказани професионалисти – строителни инженери, проектанти, архитекти, коментират от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още