IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът даде терен за изграждането на "Арена Бургас"

Горна Оряховица пък ще може да изгради логистични паркове и интермодален терминал за обработка на стоки и товари върху терени с площ над 306 дка

15:58 | 30.04.14 г.
Кабинетът даде терен за изграждането на "Арена Бургас"

Правителството отне от Министерството на отбраната управлението върху имот в ж. к. „Изгрев” и го предостави на община Бургас, съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

Теренът с площ от 8234 кв. м е застроен с пет сгради. На него местната власт ще има възможност да изгради многофункционален спортен, конгресен и бизнес център „Арена Бургас“. За строителството от държавния бюджет през февруари бяха осигурени 5 млн. лв.

Справка в сайта на общината сочи, че прогнозната стойност на „Арена Бургас“ е 30 млн. лв. Предвижда се спортната зала да има 6 500 седящи места и да съдържа всички необходими пространства, условия и техническо оборудване за провеждане на локални, национални и международни състезания, концерти, бизнес форуми и изложения.

Друг освободен от военните имот беше даден на община Велико Търново. Сградата на ул. „Стара планина” 22 в града е в груб строеж и ще бъде използвана за разширение на съществуваща детска градина. Средствата за довършването й ще бъдат осигурени от местната власт.

Отново в имоти с отпаднала необходимост за Българската армия, община Горна Оряховица ще има възможност да изгради логистични паркове, интермодален терминал за обработка на стоки и товари от въздушен, жп и сухопътен транспорт, зони за транспорт на туристи. Терените са с площ над 306 дка, застроени с 58 сгради, и се намират в близост до летище Горна Оряховица.

Община Горна Оряховица получава още един имот – в землището на с. Правда. Предоставянето на терена от 25 дка и 11 сгради ще позволи развитие в района на селски и културен туризъм, тъй като в околностите на Правда се намират неолитно селище и други забележителности.

Община Стралджа получи безвъзмездно правото на собственост върху имот на ул. „Хемус” 29 в града. Сградата от години се ползва за библиотека, която се поддържа и ремонтира единствено с общински средства.

На община Борово беше прехвърлено правото на собственост върху имот на ул. ,,Първи май”. Теренът от 5 дка е необходим на местната власт за създаване на места за отдих, предназначени за хора със здравни и социални проблеми, ползващи услугите на Център за социална рехабилитация и интеграция „Детелина”.

С друго решение от частна в публична държавна собственост беше променен статутът на имот в землището на с. Буковец, община Велико Търново. Той беше предоставен на Министерството на отбраната и ще се ползва за нуждите на Стационарната комуникационна и информационна система.

Още една промяна в статута на имот беше одобрена на днешното правителствено заседание. Поради преместването на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство – Кърджали в новопостроена сграда старата беше обявена за имот частна държавна собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още