IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти у нас затвърждава тенденцията за стабилизиране

Водещият критерий за купувачите на жилища вече не е цената, а качеството на имота, смята Младен Митов от "Явлена"

08:14 | 10.07.14 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Пазарът на жилища през очите на посредниците

Младен Митов, мениджър „Пазарни проучвания и анализи“ в консултантската компания "Явлена", коментира за Investor.bg, че пазарът на имоти като цяло е стабилен. В областните центрове цените се задържат, като ако има леки повишения, те са в зависимост от сегмента и качеството на имота.

По думите на Митов пазарът продължава да се движи основно от жилищни нужди, но тази година има една съществена промяна – вече не е водеща цената на имота при вземането на решение за покупка, а качеството му. Според него на пазара има предлагане на много евтини имоти, но хората не желаят да ги купуват заради качеството им. Същевременно имотите в „златната среда“ по отношение цена и качество се реализират в изключително кратки срокове.

Пазарът на имоти е съсредоточен в големите градове, тъй като българинът е доста по-мобилен и отива там, където има работни места, коментира още Митов. В малките градове също има пазар, но с далеч по-малки абсолютни стойности. Освен това там има и значително по-високо предлагане, отколкото търсене.

Що се отнася до проблемите с банките, Митов коментира, че за около седмица продавачите са имали известни колебания и са задържали имоти, докато паниката утихне. Купувачите обаче все по-малко се влияят от политическата ситуация и предпочитат да уредят нуждата си от жилище. Хората обаче не разчитат на кредити, а финансират със собствени средства. Ако се налага заем, първо се търси от приятели, предпочитан вариант е и за доплащане с потребителски кредит, коментира Митов.

Според него банките трудно биха развили ипотечен пазар на фона на свободните пари, с които разполагат и въпреки подобряването на условията по ипотеките.

До края на годината Младен Митов очаква да се запазят нивата на активност и на цените, като според него няма основания да се очакват промени.

Галина Максимова от "Софконсулт" допълва, че на пазара в София броят на купувачите се увеличава и вече се наблюдава баланс на търсенето спрямо предлагането. По думите и предлагането в столицата намалява с бързи темпове.

Максимова прогнозира, че в столицата може да се очаква ръст на цените на качествените, стойностни и перспективни имоти.

Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties, отчита силен ръст на продажбите в Несебър (вкл. Слънчев бряг) и в спа курортите като Велинград и Сандандски, които са традиционно популярни сред руските купувачи – доминантна група клиенти на българския пазар на ваканционни имоти. Ски курортите, които привличат и интерес от страна на българи – Боровец и Пампорово, също бележат ръст на продажбите. Същевременно обаче продажбите в Банско продължават да пропадат.

Стойкова очаква по-сериозно активизиране на пазара през второто полугодие. Традиционно най-много продажби се сключват през третото тримесечие, а най-много приключени сделки има в края на годината.

Повече по темата може да видите в разговора на Вероника Денизова от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
avramcho
преди 9 години
малък съм да предвиждам , достатъчно е да помня ;)ето ти новината--Те предвиждат, защото имат Пари ;)............http://***.investor.bg/drugi/338/a/bankata-za-mejdunarodni-razplashtaniia-zadava-se-nov-krediten-balon,175888/#comment-newest.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
kostas1990
преди 9 години
Щом го предвиди след 15 години кво ше стане, дай- да заложим на някой пазар. Би трябвало да ти е лесно за 1 ден. Ше ползваме 50: 1 левередж на зделката и ставаме милионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
avramcho
преди 9 години
поредните спекулации !през 2030 Пак ще падат цените , тогава завършва цикъла на растеж и пак ще се пазарува изгодно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Явно някое хитро лоби се е набарало до горе с евтини имоти и сега плаща всеки ден за подобни новини че уж цените ту растяли, ту се стабилизирали в растенето и др. под. глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Какви са тези тенденции .... какви са тези ФОКУСИ !!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 0
melon
преди 9 години
А, сирийците не е изключено след България да им се прииска обратно в Сирия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Струва ми се , че пак се размечтахте за растеж? Но София не е Париж, Лондон или Мюнхен... Освен сирийските бежанци да се включат на пазара, за да се достигне бленувания ръст. Или те бягат от тук като дявол от тамян...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още