IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата: Управлението на националните паркове не е ефективно

Има риск за съхранението на биологичното разнообразие в тях, смятат одиторите

11:45 | 16.09.14 г.
Сметната палата: Управлението на националните паркове не е ефективно

Управлението на националните паркове не е ефективно и има риск за съхранение на биологичното разнообразие в тях – това е заключението на одит на Сметната палата за периода от 1 януари 2010 г. до 31 декември 2012 г., информират проверяващите.

След 1999 г. промените в територията на националните паркове са само в посока на намаляване на тяхната площ, констатира докладът. Най-голямо е намалението на площта на парк „Рила“ с 24,9 на сто от определената с обявяването му площ. А намалението на общата площ на националните паркове увеличава риска за неефективно съхранение на биологичното разнообразие в страната, смятат одиторите.

Изграждането на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие започва по проект през 2004 г. - 2006 г., но не всички дейности са изпълнени и системата все още е в процес на развитие. Поради това не се наблюдават и оценяват всички индикатори за биоразнообразие, определени от Еврокомисията, съвместно с Европейската агенция по околна среда.

Според Сметната палата предприетите действия от органите на управление на националните паркове не са своевременни. Липсват актуализирани планове за управление в парковете „Рила“ и  „Централен Балкан“, което е предпоставка за неефективно управление за периода от 2010 г. до приемането на нов план, тъй като няма ясно и точно формулирани специфични цели и задачи.

Липсва и финансова оценка за цялостното изпълнение на плановете, която да определи освен размера на необходимите ресурси и източниците за тяхното осигуряване.

Общият размер на изразходваните и отчетени средства от дирекциите на националните паркове за периода 2010 – 2012 г. възлиза на 13,8 млн. лв. Средният размер на разходите за управление на 1 ха площ в националните паркове варира от 47 лв. за „Рила“, до 115 лв. за „Пирин“, сочат още данните от одита. Най-голям е размерът на изразходените бюджетни средства през 2010 г. , през следващите две години размерът на разходите, финансирани от бюджета, намалява с 18 на сто.

Намалението на средствата за управление на националните паркове от национални източници през 2010 г. – 2012 г. е индикатор за стремежа дейностите по опазване на околната среда да се финансират от еврофондовете.
Нарастването на относителния дял на фактически изплатените средства от финансовите инструменти на ЕС не е достатъчно да компенсира намалението на националния ресурс, констатират още одиторите.

В нито един от националните паркове не е спазено нормативно определеното изискване за максимално допустима площ на охранителните участъци от 1 500 ха. Средната площ на един охранителен участък надвишава нормативно определената, като най-голяма е в „Централен Балкан“ и възлиза на 1 835 ха - с 18 на сто повече от определената. Създадената в ДНП организация на охранителната дейност не гарантира постоянна охрана и максимално покритие на охранителните участъци в случаите, в които площта им надвишава нормативно определената.

Значителен е броят на прекратените административно наказателни преписки поради пропуски от страна на административнонаказващия орган. Наложените административни наказания нямат възпиращ ефект върху потенциалните нарушители, сочи докладът.

Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още