IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата: Управлението на националните паркове не е ефективно

Има риск за съхранението на биологичното разнообразие в тях, смятат одиторите

11:45 | 16.09.14 г.
Сметната палата: Управлението на националните паркове не е ефективно

Ползването на природни ресурси на територията на националните паркове намалява през периода 2010 г. – 2012 г., а реализираните от дейността приходи са несъществени спрямо разходите на дирекции на националните паркове (ДНП), въпреки създадената от ДНП добра организация за управление на дейността.

Проверката е част от съвместен одит на защитените територии, в който участват одитните институции на Полша, Литва, Дания и Норвегия, Украйна, България и Хърватия. След проучване на международното и националното законодателство на страните, участвали в съвместния одит, са формулирани общи цели и критерии за анализ и оценка, които са взети предвид при изпълнението на одита от българската Сметна палата.

Националните паркове в България са три – „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“, с обща площ 193 047,9 ха. Най-отдавна е обявен за национален парк “Пирин” с площ от 40 332,4 ха. В границите на парка  има два резервата - „Юлен“ и „Баюви дупки – Джинджирица“.

Най-големият по площ национален парк е „Рила“ - 81 046 ха, като 20% от територията му е заета от четирите резервата - “Централен Рилски резерват”, „Ибър”, най-старият наш резерват -„Парангалица”, и „Скакавица”.
Националният парк с най-много резервати е „Централен Балкан“ – общо 9: „Боатин“, „Царичина“, „Стенето“, „Джендема“, „Северен Джендем“, „Козя стена“, „Стара река“, „Пеещи скали“ и „Соколна“.

Изключително е разнообразието на растителните и животинските видове в трите български парка, голяма част от тях са в Червения списък на Международния съюз за защита на природата, както и под защита на европейска конвенция и директива. Национален парк „Централен Балкан“ е признат за орнитологично важно място със световно значение.

Националните паркове се управляват от регионалните органи на Министерството на околната среда и водите – дирекции на националните паркове (ДНП), със седалища съответно в Банско, Благоевград и Габрово. Отговорност за управленските решения през одитирания период носи Нона Караджова, министър на околната среда и водите през периода от 27.07.2009 г. до 13.03.2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още