IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ изпълнява препоръките на Сметната палата за националните паркове

След критичния доклад на одиторите са предприети действия за подобряване работата на парковете „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“

16:23 | 17.09.14 г.
МОСВ изпълнява препоръките на Сметната палата за националните паркове

След критичния доклад на Сметната палата за управлението на националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е предприело действия за подобряване работата. Това се казва в съобщение на екоминистерството.

Вчера Сметната палата съобщи, че управлението на парковете не е ефективно и има риск за биологичното разнообразие – това е заключението на одит за периода от 1 януари 2010 г. - 31 декември 2012 г. Одиторите са установили, че след 1999 г. се намалява площта на националните паркове, системата за мониторинг на биоразнообразието не е напълно развита и липсват актуализирани планове за управление в парковете „Рила“ и „Централен Балкан“.

Проверяващите отчитат още, че управлението на националните паркове разчита на все по-малко средства от бюджета, за сметка на еврофондовете, а средната площ на един охранителен участък надвишава нормативно определената.

Сега от  МОСВ съобщават, че момента голяма част от препоръките на одиторите вече са изпълнени. Не са констатирани загуби на биоразнообразие и влошаване на екосистемите.

Припомня се, че заради забавената работа по плановете за управление на националните паркове, действащите планове са в сила до приемането на нови от Министерския съвет.

Заради усложнената финансова ситуация и намалените бюджетни средства за тези територии, трите парка изпълняват проекти по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“. Евросредствата значително надвишават финансирането от бюджета на МОСВ през 2010 г.

Всички дейности в националните паркове към момента са финансово обезпечени, твърди екоминистерството.

При изпълнението на проектите се работи за актуализация на плановете за управление, разработване на противопожарни планове, мерки за поддържане и възстановяване на биолоразнообразието, изграждане на туристическата инфраструктура, както и за развитие на охранителна инфраструктура. Заради съществуващите бюджетни лимити, МОСВ няма възможност да увеличи охраната на националните паркове.

Експертите в МОСВ не са съгласни с изказаните в доклада опасения, че  намаляването на площта на НП „Рила“, реализирано през 2000 г., увеличава риска за биоразнообразието.

Екоминистерството припомня, че през 1999 г. трите народни парка - „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“ се прекатегоризират в „национални паркове“, които са изключителна държавна собственост.

Същата година с решение на Народното събрание част от парк „Рила“ се прекатегоризира в „Природен парк „Рилски манастир“ и собствеността на земите, с площ от 27 370,7 ха., е възстановена на Рилската света обител. Съгласно същото решение на НС, с плана за управление на Природен парк „Рилски манастир“, са  въведени  режими за опазване и ползване, валидни за националните паркове.

След 2000 г. площта на нито един от трите национални парка не е променяна, се казва в отговора на МОСВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още