IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само по-дълбоки законодателни промени ще облекчат инвестициите в строителството

Следващото Народно събрание трябва да раздели ЗУТ на две, коментира експерт

09:32 | 10.10.14 г.
Само по-дълбоки законодателни промени ще облекчат инвестициите в строителството

Уеднаквяването на изискванията към инвестиционните проекти за отделните категории строежи е стъпка в правилната посока. Необходими са обаче по-дълбоки законодателни промени, за да се облекчи инвестиционният процес. Това коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Стефан Кинарев.

Той определи инициативата за промени в наредба №4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти като “похвална”, но изтъкна, че като че ли усилията са насочени към намаляването на частите на проектите, които се предават преди издаването на разрешение за строеж. Същевременно съгласувателните процедури остават сложни и тромави.

“Много неща не са уредени в законодателството, а се опитваме да закърпим положението с поднормативен акт”, коментира експертът. Той допълни, че е необходимо следващото Народно събрание да раздели Закона за устройството на територията (ЗУТ) на две части – нещо, което се коментира от около две години.

Браншовите организации в строителството предлагат едната част да регламентира териториалното устройство, а другата – самото строителство.

Кинарев коментира също така, че в строителния сектор липсва един основен играч – банките и застрахователните компании. “В Европа процедурата по издаване на разрешително е облекчена – общината я интересува дали не пречиш на околната среда и дали не нарушаваш закона. За качеството на проекта отговарят банките и застрахователните компании. Контролът им е много по-сериозен от нашия административен контрол – те инвестират пари, трябва да знаят инвестиционните намерения, очакваната възвръщаемост и т. н.”, посочи той.

Не приемам аргументите на колеги, които казват, че в България се строи по 10 години и да направим проекта толкова, колкото да тръгне, а после ще се довършва, коментира още Стефан Кинарев. Той подчерта, че градовете са пълни с незавършено строителство и изоставени обекти, които са опасни и за които не е известно как са финансирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още