IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат 180 млн. евро от новата ОПРР за саниране на жилищата

Средствата по оперативна програма „Региони в растеж“ няма да се използват за подобряване на енергийната ефективност в панелните блокове

12:15 | 10.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Собствениците няма да съфинансират обновяването на техните жилища при проекти по новата ОПРР. <em>Снимка: архив, МРРБ</em></p>

Собствениците няма да съфинансират обновяването на техните жилища при проекти по новата ОПРР. Снимка: архив, МРРБ

Със 180 млн. евро от оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) ще бъдат финансирани мерките за енергийна ефективност в жилищния сектор у нас. Това обясни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова  по време на първия комитет за наблюдение на програмата, съобщиха от регионалното министерство.

Очаква се със средствата да бъдат финансирани изцяло дейностите по обновяване във всички многофамилни жилищни сгради, освен панелните и ЕПК. Конкретно за панелните сгради обновяването ще бъде финансирано със средства от държавния бюджет, обясни Николова.

Тя бе категорична, че по бъдещата оперативна програма „Региони в растеж“ собствениците няма да съфинансират обновяването на жилищата си. Обновяването ще се поеме изцяло от ОПРР и държавата.

Разработена е процедура, с която от националния бюджет да бъдат допълнени необходимите средства за осигуряване на 25% съфинансиране от страна на собствениците, които вече участват в проект „Енергийно обновяване на българските домове“. Така няма да има неравностойно третиране на бенефициентите, добави Николова.

Приоритетната ос на ОПРР 2014-2020, по която ще се изпълняват проектите на 28-те малки града, ще бъде финансирана при определени условия, съобщи заместник-министърът. Трябва да е ясно какъв тип дейности ще бъдат финансирани с разполагаемите по оста 90 млн. евро и какъв проблем ще бъде решен с тях, обясни още Николова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 9 години
Най-много хора живеят в панелни блокове! Що за тъпотия е това изказване?И ОК - според какъв критерий ще изберат тухления блок отсреща да бъде саниран и хората да плащат по-малки сметки, а нас в панелките - кучета ни яли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още