IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият конак в Мелник се превръща в музей на историята на града

Проектът по реставрацията на сградата се финансира с европейски средства

17:32 | 19.01.15 г.
<p>
	Сградата на турския конак в Мелник. Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Сградата на турския конак в Мелник. Снимка: Investor.bg

Сградата на бившия конак в Мелник ще бъде възстановена по проект с европейско финансиране, съобщава БНР. Средствата са по Програмата за развитие на селските региони.

Проектът предвижда цялостната консервация, реставрация и социализация на сградата и превръщането й в музей на историята на Мелник.

„Става въпрос за доста средства, като идеята е там да влезе цялата музейна дейност на района, не само на Мелник, а освен това да се направят ателиета с иконопис, с местни занаяти, с мелнишка керамика, която при всички археологически разкопки откриваме в големи количества да бъде изложена и освен това да бъде изработвана на място“, коментира кметът на града Христо Ташев. На туристите ще бъде предлагано сами да изработят предмети, характерни за региона.

Ташев обяснява още, че преди няколко години е правен основен ремонт на покрива на конака, който е спрял опасни течове. След ремонта зданието остава затворено, разказва Ташев. Ремонтът на сградата тогава е струвал около 70 хил. лева.

По неофициални данни на община Сандански сградата на конака е изградена през 1821 година и до 1913 година там се е помещавала градската и областната управа. Когато градът се връща в пределите на България, конакът е превърнат в правителствено здание.

През годините предназначението на сградата се променя няколко пъти – училище до 1972 година, а след това и ученически пансион. През 90-те години на ХХ-ти век тя е изоставена. Реконструкцията на сградата е предвидена в програмата за устойчиво развитие на туризма в община Сандански. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още