IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С паркоместата ще могат да се осъществяват разпоредителни сделки

Депутати от Реформаторския блок предлагат законови промени, които от години се чакат от имотния бранш

10:46 | 12.02.15 г. 1
С паркоместата ще могат да се осъществяват разпоредителни сделки

Паркоместата да се третират като самостоятелни недвижими вещи и с тях да могат безпрепятствено да се осъществяват разпоредителни сделки. Това предлагат група депутати от Реформаторския блок, които са внесли в Народното събрание предложения за промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ). Текстовете са публикувани на сайта на Народното събрание.

Представители на имотния бранш от години настояват да се намери решение на статута на паркоместата, тъй като според законодателството те не са самостоятелни обекти, а се третират като прилежащи части към имотите.

През последните години обаче, заради проблемите с паркирането, особено в големите градове, все повече хора се решават да купят паркомясто, а сделките няма как да бъдат оформени юридически.

Депутатите предлагат като паркоместа да се третират обекти, които съгласно одобрен инвестиционен проект са предназначени за паркиране на моторни превозни средства. Паркоместата могат да бъдат обособени обекти в сграда, които не са покрити и нямат стени, обособени части от имоти или от свободна дворна площ и обособени части за паркиране в автоматизирани механични системи.

Народните представители предлагат върху паркоместата да се учредява ограничен особен сервитут, което ще позволи тяхното прехвърляне и унаследяване.

Предложенията за промените в ЗУТ са обсъдени с нотариуси, представители на Камарата на строителите в България, Дирекция „Архитектура и благоустройство” на Столична община, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, както и с експерти по вещно право, посочват вносителите в мотивите си към проектозакона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
stasi666
преди 9 години
Това добре,а кога ще се премахне в квадратурата да влизат идеалните чати и да се отчита само чистата площ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още