IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Иван Станков: Необходими са нови промени в Закона за земите

В дневния ред на парламентарната агрокомисия са изменения в законодателството за горите и за животновъдството

10:21 | 17.03.15 г.
Проф. Иван Станков: Необходими са нови промени в Закона за земите

Въпреки че Законът за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) беше променен наскоро, пак са необходими промени. Това коментира пред Investor.bg проф. Иван Станков – заместник-председател на парламентарната комисия по земеделие, който е и лектор на предстоящия Клуб Инвестор на тема „Ефективни стъпки за земеделско финансиране“. Събитието е на 25 март 2015 г. в Гранд хотел „София“.

Припомняме, че с промените в закона бе въведена глоба от 100 лева на декар за компаниите, които притежават земи, но са регистрирани извън Европейския съюз или в офшорни зони. Ако дружеството не отстрани нарушението, след три месеца санкцията става 300 лева на декар.

Промяната срещна много критики от страна на бизнеса с аргумента, че публичните дружества не могат да упражняват контрол върху това дали граждани извън ЕС придобиват техни ценни книжа.

„Не биваше това да се случва. Би трябвало в най-скоро време да се предприемат някакви действия и да се направи промяна, аз ще я подкрепя. В противен случай много повече ще загубим, отколкото ще спечелим“, заяви проф. Иван Станков. Той смята, че е необходимо да се промени отново ЗСПЗЗ, и то не само заради конкретния случай.

Глобите трябва да отпаднат, но детайлите трябва да се огледат много внимателно, допълни проф. Станков.

Той съобщи, че парламентарната комисия работи интензивно и в момента на дневен ред са законодателни промени за горите. Според него трябва да бъде изработен и закон за биологичното производство.

Промени са необходими и в Закона за животновъдството, Закона за ветеринарно-медицинската дейност, трябва да има и Закон за браншовите организации.

Клуб Инвестор се провежда със съдействието на Пощенска банка и Xapt Solutions Bulgaria.

Институционални партньори на Клуб Инвестор са Индустриален Холдинг България, Асоциация на земеделските производители в България, Българска фондова борса, списание „Агрозона“, Германо-българска индустриално-търговска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още