IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санирането с европейски пари затъна в бюрокрацията

Започнали са строителните дейности за само 2 сгради, повечето от останалите одобрени сгради са още на етап процедури за проектиране

11:53 | 09.04.15 г. 1
Санирането с европейски пари затъна в бюрокрацията

Докато санирането по новата национална програма като че ли тръгна гладко, обновяването на жилищни сгради по предишния проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) - "Енергийно обновяване на българските домове" по ОП "Регионално развитие" 2007-2013, продължава да буксува в бюрокрацията.

Напредък има, но минимален, а крайният срок за усвояването на парите изтича тази година. Ако работата по сградите не се ускори, губим европейското финансиране и дейностите ще трябва да бъдат платени от бюджета, защото и по тази програма санирането вече е безплатно за собствениците.

Припомняме, че само две сгради в София бяха въведени в експлоатация наскоро. Ремонт е започнал на още два блока в столицата, като се очаква да приключи в края на юни, посочват от регионалното министерство след запитване от Investor.bg.

И за шестте региона на планиране плюс София са сключени рамковите споразумения с изпълнителите на проектирането, надзора и строителните дейности за обновяването на одобрените сгради. Готовите проекти обаче са за само 4 сгради в София.

В столицата има още 18 проекта, които са на финала преди окончателното им одобрение, а за друга група от 27 блока тече процедура по избор на изпълнител. В останалите райони на страната обаче готови проекти още няма, а само сгради, които са възложени за проектиране или за които текат тръжни процедури за проектанти изпълнители.

Вчера МРРБ например обяви обществена поръчка за изработване на инвестиционни проекти и надзор за енергийна ефективност на 58 сгради в Южен централен район – в градовете Пловдив, Пазарджик, Карлово, Панагюрище, Кърджали, Смолян и Хасково. Офертите се планира да бъдат отворени на 19 май, т.е. ако процедурата не се обжалва – проектирането може да започне през юни. Така строителните дейности се очертава да стартират към края на лятото.

В Северозападния регион само една сграда е възложена за проектиране, а в Северния централен блоковете са два. Предстои за 3 сгради в Югозападния регион да бъде обявена мини процедура за избор на изпълнител.

Ремонтите в 16 сгради в Южния централен район вече се проектират, а в Югоизточния проектирането е започнало за 5 блока. За други 4 предстои да се обяви търг. Така към момента в процедура по проектиране и авторски надзор са 80 сгради.

Реалното саниране с европейски пари по проекта на МРРБ трябваше да започне още през 2012 г. Ведомството обаче не се възползва от модела, който беше проверен в демонстрационния проект на ПРООН, с пари от който бяха обновени пробно 50 блока. Процедурите обаче се забавиха заради бюрократични правила, въпреки че интересът към програмата далеч надхвърли бюджета ѝ. Подадените заявления от сдружения на собствениците са над 400, а парите са достатъчни за около 180 блока.

Собствениците, за чиито жилищни сгради парите не са стигнали, ще продължат „състезанието“ за саниране по новия проект, който ще се финансира от новата оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Програмата още не е одобрена от Брюксел. Очаква се това да стане до юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 2
крас
преди 9 години
Какви европейски пари какви пет лева?!Има ЗУЕС, ЗУТ в които са разписани задълженията на новосформираните ТКЗС -та. Прочетете чл. 169, ал.1, т. 1-6 от ЗУТ за да разберете, че ангажимента на държавното финансиране е само по т.6 касаеща енергийната ефективност и то не в пълният и обем!Собствениците на тези новосформирани търговски дружества ще се налага да изпълняват скъпоструващите мероприятия от т.1 до т. 5 на чл. 169 ал.1 от ЗУТ със СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА!!Възможна е и хипотеза при която изпълнението на тези дейности да се окажат нецелесъобразни и СТРОЕЖА /така се именува вече сградата/ да бъде съборена!Това е разписанов в чл.23,ал.2, т.5 на НАРЕДБА 5 /2006г. касаеща издаване на техническия паспорт. Намираме се в един познат ни от историята период на КОЛЕКТИВИЗАЦИЯ НА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ , в случая жилищната. Резултата ще е фалита на КООПЕРАЦИИТЕ и преминаване на собствеността в ръцете на СТРОИТЕЛНИТЕ ФИРМИ обременени със задължения към банки кредиторки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още