IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имущество на длъжници няма да може да се продава на цена под данъчната оценка

БНБ и правосъдният министър имат месец да въведат на практика електронните запори

13:22 | 19.06.15 г. 5
Имущество на длъжници няма да може да се продава на цена под данъчната оценка

При продажба на имущество на длъжници началната цена на публичната продан няма да бъде по-ниска от данъчната оценка. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), съобщава БТА.

Предложението е на Реформаторския блок, но беше подкрепено и от опозицията, допълва БНР.

По време на дебатите в пленарна зала депутатът от БСП Мая Манолова коментира, че към момента не се обслужват 17 хил. ипотечни кредита. Тя подчерта, че ако се стигне до продажба на имотите на тези длъжници, те няма да бъдат продадени „за жълти стотинки“и няма да продължат да са длъжници доживот.

Народното събрание обаче отхвърли предложението на БСП да се ограничат таксите, които се начисляват от съдебните изпълнители. Не е прието и предложението на БСП и Патриотичния фронт да се ограничат възможностите на кредиторите да преследват длъжници на базата на счетоводни извлечения.

В едномесечен срок от влизането в сила на този закон управителят на Българската народна банка и министърът на правосъдието утвърждават изискванията към Единната среда за обмен на електронни запори, решиха още депутатите.

Съдебно решение, постановено в друга държава - членка на Европейския съюз (ЕС), подлежи на изпълнение, без да е необходимо издаване на изпълнителен лист. Съдебният изпълнител пристъпва към изпълнение по молба на заинтересованата страна въз основа на препис от съдебното решение, постановено в друга държава - членка на ЕС, заверен от постановилия го съд.

Депутатите решиха още, че няма да подлежат на касационно обжалване решенията по въззивни дела с цена на иска до 5 000 лв. - за граждански дела, и до 20 000 лв. - за търговски дела, с изключение на решенията по искове за собственост и други вещни права върху недвижими имоти.

Няма да подлежат на касационно обжалване и решенията по въззивни дела по различни искове, сред които исканията за издръжка, брачни искове, както и решенията по въззивни дела по трудови спорове, с изключение на решенията по исковете за трудово възнаграждение и обезщетения по трудово правоотношение с цена на иска над 5 000 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
skeptika
преди 8 години
;) ;)--------------супата ще я духа този , който няма къде да живее !!!или скъп имот....или Още по-скъп наем !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
gabarduk
преди 8 години
при висока данъчна оценка и невъзможност да се продаде имота какво става? длъжника ще се смее а кредитора ще духа супата. Ей умници сте големи.При вземане не кредит на длъжника трябва да му е ясно че ще трябва да го връща , а не да е като гърците :). Затова законите трябва да защитават кредитора.Той си е дал парите и съответно иска да си ги върне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Гари
преди 8 години
Това ограничение важи само за първата публична продан. За втората може цената да е под данъчната оценка. Но от статията изобщо не става ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Гари
преди 8 години
А ако данъчната оценка е твърде висока и никой не иска да даде толкова пари за апартамента? Тогава какво става? Оставаш длъжник до гроб и сумата постоянно се увеличава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
sisiko
преди 8 години
Алоооо, да сте чували за фалит на физическо лице? Ама не, Вие ще създадете най -върховния свободен пазар?!?! Конкуренция отвсякъде! Върха на Капиталистическия социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още