IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстоянието на търговски крайпътни обекти от пътищата ще се запише в наредба

На първо четене парламентът прие изменения в Закона за пътищата

13:17 | 29.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магистрала &quot;Струма&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Магистрала "Струма". Снимка: БТА

Отстоянията от пътните възли, при които се изграждат крайпътните обслужващи комплекси, да се определят в Наредбата за специално ползване на пътищата прие на първо четене парламентът с промени в Закона за пътищата, предложени от Министерския съвет. Сега това е регламентирано по отношение на рекламните съоръжения, припомня БТА.

Законопроектът предвижда още срокът на валидност на разрешенията за специално ползване на пътищата при извършване на строителство да бъде променен на две години. Това се налага, тъй като е възможно строителството по издадено от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) разрешение да не започне навреме, ако не са събрани всички необходими документи.

Предлага се от предмета на дейност на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" да отпаднат ангажиментите по управлението, поддържането и ремонта на новопостроените от компанията обекти.  Посочените дейности ще бъдат извършвани от АПИ предвид опита й в поддържането и експлоатацията на националните пътища. В момента агенцията поддържа пътна мрежа с дължина над 19 500 км.

Законопроектът залага и възможност с решение на Министерския съвет на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" да се възлагат и други обекти, освен автомагистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море". Това ще позволи пълноценно използване на изградения административен капацитет на компанията, която като концепция, функция и структура е проектно ориентирана, се посочва в мотивите към законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още