IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 66-то място в света по защита на правото на собственост

Алианс „Право на собственост” дава на страната 5 точки от 10 възможни в тазгодишната класация

13:04 | 10.08.16 г. 3
<p>
	<em>Източник:&nbsp;Алианс &bdquo;Право на собственост&rdquo;/ИПИ</em></p>

Източник: Алианс „Право на собственост”/ИПИ

България е на 66-то място в света по защита на правото на собственост. Това става ясно от тазгодишното представяне на класацията, която е разработена от Алианс „Право на собственост”. Данните бяха оповестени днес от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Индексът оценява защитата на интелектуалната собственост по света. В изданието за 2016 г. са включени 128 държави, включващи 93% от населението на света и 98% от световния БВП.

Резултатите са формирани въз основа на представянето на държавите в три различни области: 1) правна и политическа среда; 2) право на физическа собственост и 3) право на интелектуална собственост.

Средният резултат в света е 5,45 т. от максималните 10 точки. На първо място в класацията отново е Финландия (с 8,4 т.), следвана от Нова Зеландия, Люксембург, Норвегия и Швейцария.

Къде е България?

През 2016 г. резултатът на България в международния индекс „Право на собственост” е 5 т. от максималните 10. Това поставя страната на 66-то място в света (от общо 128 държави), между Тайланд и Индонезия. Спрямо 2015 г. резултатът на страната се повишава едва с 0,1 точки и достига средата на скалата за оценка.

Въпреки че България показва изключително нисък резултат, през нито една година на изследването страната не отбелязва значителни стъпки за подобряване на защитата на правото на собственост. Нещо повече, в изданието от миналата 2015 г. резултатът на България намалява значително заради проблемите в правната и политическа среда и по-специално заради срива на оценката за „независимост на съдебната власт”.

Индексът „Право на собственост” е поредното международно изследване, което привлича внимание към проблемите в правната среда в България, отбелязват от ИПИ. 

Според анализаторите, страната продължава да е разтърсвана от корупционни скандали, а съдебната система е оценявана като неработеща и обслужваща външни интереси.

В своя последен доклад по Механизма за сътрудничество и проверка от януари 2016 г. Европейската комисия посочва, че: „България редовно се нарежда сред държавите-членки на ЕС, в които има най-засилено усещане за наличие на корупция, а корупцията се счита за една от най-важните пречки пред извършването на стопанска дейност в България".

Проблемите в правосъдието и широкоразпространената корупция пък са взаимосвързани с невъзможността за защита на физическата и интелектуалната собственост. Това пък, както показва докладът на Индекс „Право на собственост”, води до по-несигурна среда, по-малко инвестиции, по-ниски доходи и по-бавен ръст на икономиката.

Право на собственост и благосъстояние

Освен изготвянето на индекса за 128 страни, докладът изследва и връзката между защитата на правото на собственост и благосъстоянието на страните. За целта държавите са разделени на пет групи според резултата си.

Изследването потвърждава силната положителна корелация между защитата на правото на собственост и доходите, т. е. колкото по-добре правото на собственост е защитено в една страна, толкова по-високи са и доходите на нейните граждани.

Първенците в класацията - първите 20% от включените държави - се радват на 24 пъти по-висок доход на човек от населението в сравнение със страните на дъното (последните 20% от включените държави).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 33 rate down comment 0
needle
преди 7 години
И в тази област има много още да се работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 45 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
лесно се краде собственоста има ал4ни нотариуси и имотна мафия и то много много нагли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
Интересно, кои точно държави са влезли в проучването, че сме толкова високо в класацията, а не на последните места?Да напомним, че обитаваме територия, в която експроприацията (противозаконното отнемане основно, но не само на недвижимо имущество от една расово-етническа група в полза на друга - в нашия случай - заграбване на собственост на Българи от ромове) е напълно безнаказан и неофициално покровителстван от властите процес, въпреки че законите го определят като апартейд !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още