IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви се забрана за къмпингуване в радиус от 300 м от категоризираните къмпинги

Очаква се предложението да бъде включено в Закона за туризма

17:18 | 25.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Да няма къмпингуване на радиус от 300 м от категоризираните къмпинги. Консенсус по това предложение е постигнала работната група за къмпингуването, която преди дни е приключила работата си. Това съобщава министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за в. „24 часа“.

Очаква се предложението да бъде включено в промените на Закона за туризма.

Уточнено е и определението за къмпинг, казва Ангелкова.

Предстои да се изработи наредба с конкретните изисквания за къмпинг туризъм, които ще бъдат съчетани с текстовете в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Ангелкова определи решението като изключително голям успех, тъй като съгласието в работната група е постигнато с представители на зелените организации, “Корал”, “Карадере”, “Иракли”, кметове, туристически сдружения и други.

Припомняме, че общественото обсъждане на промените за къмпингуването беше удължено до лятото, за да се потърси максимален баланс в предложените спорни текстове.

В началото на март, след като депутатите окончателно забраниха къмпингуването и паркирането в зона А, реакцията на обществото не закъсня и хора излязоха и на протест.

Впоследствие президентът Росен Плевнелиев пусна законовите промени за обнародване в Държавен вестник, но пък сезира Конституционния съд, защото "не счита, че проблемите могат да бъдат решени с налагането на глоби за паркиране и къмпингуване".

Депутатите окончателно отмениха забраната за дивото къмпингуване през април и на практика върнаха старото положение всеки да може да си разпъва палатката на плажа. Това стана с промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
Юруш на лобистките закони! Тая пасмина в парлаМЕНТАТА не мисли за нищо друго освен за келепир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още