IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в България ще задържат нивото си през 2019 г.

През миналата година страната ни е била най-активният пазар в Югоизточна Европа, според доклад на консултантска компания

17:38 | 22.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Офис пазар

След значителното строителство през последните няколко години развитието на офис пазарът се забавя през 2018 г. и пазарите от Югоизточна Европа са отбелязали скромен ръст на наличностите от модерни площи.

В унисон с тенденцията в последно време най-голямо повишение е отбелязано в София, която се превърна в основна аутсорсинг дестинация в Европа, отбелязва CBRE. Въпреки че миналата година на пазара излязоха около 100 хил. кв. м, обемът от офис площи беше по-малък от очакванията, тъй като строителството и издаването на разрешение за редица проекти беше отложено, пише консултантската компания.

Най-големият завършен проект в София миналата година беше сграда 15 от Бизнес парк София, следвана от първата сграда на комплекса Garitage Park. И двете сгради бяха завършени през последното тримесечие на годината, а общата им площ беше около 25 хил. кв. м, съобщава CBRE.

Вторият по активност пазар от гледна точка на завършено строителство е бил Белград, където наличностите са нараснали с 2,3%. За разлика от предходни години, когато строителната дейност е доминирана главно от големи проекти в централния бизнес квартал, през 2018 г. са преобладавали по-малки проекти в центъра на града, като в повечето случаи е ставало дума за стари сгради, притежавани в миналото от държавата. През първото полугодие на 2019 г. е било завършено строителството на Business Garden, най-големия модерен спекулативен проект в центъра на Белград.

Докато офис пазарът в Любляна не е отбелязал завършването на големи сгради, в столицата на съседна Хърватия - Загреб, са финализирани редица по-малки проекти.

Търсенето и на четирите пазара е останало силно. Традиционно най-големите наематели миналата година са били компании от IT сектора и фармацевтичната индустрия. Освен това благодарение на високите нива на строителната дейност предварителните договори за наем са имали значителен дял от наемната дейност.

През миналата година нивото на свободните площи е продължило да намалява с минимални колебания. CBRE отчита средно понижаване с близо 2 базисни пункта на общото ниво на свободните площи на всички четири пазара. Най-голям спад е регистриран в Любляна в резултат на ограниченото ново предлагане през последните няколко години.

През миналата година наемните нива са останали предимно стабилни, като повишение е отчетено в София и Любляна. Най-високите наеми за първокласни офис площи са били регистрирани в Белград – 16,5 евро на кв. м на месец. Любляна отбелязва най-голямото повишение на наемите на първокласни офиси, които достигат средно 16 евро на кв. м месечно. Наемните нива в София са се повишили леко до 15,5 евро на кв. м месечно, а тези в Загреб са останали стабилни на ниво от 15 евро на кв. м, сочат данните на CBRE.

До края на 2019 г. се очаква да бъдат завършени около 240 хил. кв. м офис площи в София, Белград и Загреб, като София има дял от около 70% от проектите в строеж. Ако всички планирани проекти бъдат завършени, общите наличности от офис площи в София се очаква да нараснат с близо 10%. Общите наличности в Загреб ще се увеличат с близо 5%, което е над два пъти повече спрямо регистрирания ръст през предходните две години, сочат данните на CBRE. Въпреки че пазарът в Белград ще отбележи скромен ръст на наличностите тази година, редица проекти на етап строеж трябва да бъдат завършени догодина.

Заради големия обем площи, които ще излязат на пазара, може да се очаква известен натиск към понижаване на наемните нива в средносрочен план, предупреждава CBRE. Въпреки това, предвид силното търсене и отличното представяне на първокласните активи на тези пазари, средните наеми се очаква да останат стабилни в краткосрочен план.

Новото предлагане ще повлияе и на нивото на свободни площи, които се очаква да нараснат. Ръст на незаетите площи може да се очаква в София и Загреб, а Любляна и Белград не се очаква да бъдат засегнати преди 2020 г., прогнозира CBRE.

Последна актуализация: 17:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още