IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в България ще задържат нивото си през 2019 г.

През миналата година страната ни е била най-активният пазар в Югоизточна Европа, според доклад на консултантска компания

17:38 | 22.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриални площи

Пазарът на индустриални имоти е най-слабо развитият сегмент от пазара на бизнес имоти в Югоизточна Европа, въпреки че през последните години беше регистрирано подобрение на строителната активност и редица новозавършени обекти.

Най-големият завършен обект през миналата година на пазара на индустриални имоти в Сърбия е бил разпределителният център на Lidl в град Стара Пазова. През последните няколко месеца са нараснали и спекулативните площи в Белградска област благодарение на два проекта с обща площ от около 30 хил. кв. м.

Активността в България е останала силна, като сред големите новозавършени проекти са логистичният център на Office 1 Superstore в София и третата сграда от Индустриален парк София Изток. Извън София се дава като пример втората фаза от логистичния център на Kaufland в Индустриална зона Раковски близо до Пловдив.

В Словения най-големият новозавършен обект е бил Ljubljana Airport Park с площ от около 37 хил. кв. м, а пазарната активност в Хърватия е била съсредоточена главно върху завършването на по-малки проекти.

Както и в предходните години пазарната активност е била стимулирана главно от производствени компании. Но с развитието на пазара на търговски площи и появата на електронната търговия този сектор се очаква да даде допълнителен тласък на развитието на индустриални проекти.

Заради ограниченото повишаване на наличностите делът на свободните площи в модерните индустриални обекти на четирите пазара в региона остава едноцифрено число в процентно изражение. Наемните нива на модерните складове в Югоизточна Европа са останали стабилни през 2018 г. и през първите месеци на тази година. Най-високи са наемите на първокласни индустриални имоти в Любляна – 5,5 евро на кв. м, следвани от Загреб с 5 евро на кв. м. В София наемните нива на индустриални имоти достигат 4,5 евро на кв. м на месец.

CBRE прогнозира, че през идните години основната част от активността на пазара ще бъде съсредоточена в Белград в резултат на навлизането на чешката компания CTP през 2018 г., която придоби съществуващ проект в Urban Center и по-късно започна да строи редица обекти в цялата страна с обща площ от около 120 хил. кв. м.

В Словения също се очаква увеличаване на активността, като в Любляна продължава строителството на iLogistics Centre от Cargo Partner. Mercator обяви строителството на логистичен център с площ от около 88 хил. кв. м, включително офиси.

В София най-големите проекти включват Логистичен парк East Ring и втората фаза на Sofia Ring Logistics Park, които трябва да бъдат завършени до края на годината.

След дълъг период на стагнация пазарът на индустриални имоти в Загреб също започва да постига ръст.

Въпреки нарастването на площите, които се очаква да навлязат на пазара, наемните нива в модерните индустриални обекти ще останат стабилни в краткосрочен план благодарение на силното търсене на пазара, прогнозира CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още