IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Павлова: В екстремна среда имотната индустрия се нуждае от дигитални решения

Първата международна проптех конференция в Югоизточна Европа ще постави началото на проптех екосистема в региона, казва основателката на PropTech Bulgaria

08:42 | 06.10.20 г.
<p>
	Силвия Павлова, основател на PropTech Bulgaria.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Силвия Павлова, основател на PropTech Bulgaria. Снимка: Личен архив

Силвия Павлова е съосновател на PrEXCELerator Bulgaria и основател на PropTech Bulgaria - националния проптех хъб в страната ни, който я представлява в най-големите международни проптех организации. Тя е завършила една от най-престижните MBA програми в света към Open University Business School (OUBS) във Великобритания и има над 10-годишен опит като консултант по стратегия и бизнес развитие в строителната индустрия и IT сектора. Била e представител на инвеститора в строителни проекти, оценени на 100 млн. евро инвестиция.

Бихте ли разказали повече за проптех конференцията, която PropTech Bulgaria организира в началото на ноември. Кои ще бъдат основните акценти в двата дни на събитието?

PropTech Bulgaria 2020 / The SEE Conference е първото международно проптех събитие в Югоизточна Европа. Досега не е организирано такова събитие, което да цели обединението на държавите от региона в проптех сектора. Радвам се, че ние от PropTech Bulgaria успяхме да го направим, защото не е лесно да се обединят интересите на отделните държави, така че съответните национални проптех асоциации да застанат зад нас. Събитието се организира от двама основни партньори – PropTech Bulgaria и британското посолство у нас и по-конкретно отдела му за „Наука и иновации“, покриващ България и Румъния. Георгафският мащаб на проптех конференция в Югоизточна Европа съвпада с обхвата на операции на отдела в България и Румъния, но решихме да разширим кръга на участниците в събитието с представители на Чехия и Словакия. Впоследствие към нашите партньори се присъединиха и руската и румънската проптех асоциации.

Събитието включва пет трака. Първият е конференцията, която се организира в сътрудничество с британското посолство. Вторият са ателиета по горещи теми, като единият от подтраковете тук се фокусира върху навлизане на пазара в осем европейски страни. Включена е специфична информация как да се навлезе на съответния пазар, кои са ключовите играчи, кои са хората, които могат да съдействат на една проптех компания да намери партньори или да получи допълнителна информация за конкретния проптех сектор, в който работи, кои са потенциалните конкуренти, има ли възможности за развитие предвид действащото законодателство. Осемте страни, за които ще бъде предоставена информация, включват целия германоезичен регион – Германия, Австрия, Швейцария, както и Великобритания, България, Румъния, Чехия и Словакия.

Вторият трак в hot topic ателиетата ще разглежда специфични технологии и как се прилагат в сектора на недвижимите имоти. Тази информация ще бъде споделена от основателите на компании, които са утвърдени играчи на даден пазар или в определен сектор на международно ниво. Имаме потвърждение за участие включително от Европейската фасилити мениджмънт асоциация, която ще представи тенденциите и технологиите в своята област.

В рамките на конференцията е включен и международен нетуъркинг, който е организиран така, че запознаването между хората и уговарянето на срещи да става естествено. Цялата конференция ще бъде дигитална с изключение на четвъртия трак – два уъркшопа по иновации, в които ще се включат тренери на световно ниво. Петият трак е проптех хакатон, в който искаме да срещнем международни проптех компании с казуси на български строителни фирми или компании в областта на недвижимите имоти, за да предложат технологични решения на казусите.
Проптех е огромна област, включваща технологии в недвижимите имоти и строителството, умни домове, умни градове, управление на сгради, и е огромно предизвикателство да можем да засегнем всички сектори. Миксът от събития, който успяхме да създадем в рамките на конференцията, включва най-добрите експерти към момента в Европа и извън нея, защото имаме и участници от над 15 държави, включително Сеул и Сингапур.

Конференцията е с много тракове и ще използваме две платформи за събития, за да реализираме всички.

Каква е целта на конференцията, какво искате да постигнете с нея?

Целта на конференцията е да подпомогне създаването на проптех екосистема не само в България, а в цяла Югоизточна Европа. Тя ще бъде само началото на поредица от събития, които ще събират проптех компании, от една страна, и строителни предприемачи и компании за управление на имоти, от друга. Комуникацията е от ключово значение за компаниите, които управляват жилищни и бизнес имоти,  и това е единственият начин основните играчи на имотния пазар в отделните страни в региона да се срещнат с проптех компании, предлагащи подходящи решения за тях.

Краткият период на първата вълна на коронавируса показа, че при екстремни условия имотната индустрия може да функционира единствено, ако има дигитален еквивалент. Компаниите у нас, които нямаха дигитален еквивалент, на практика спряха работа по време на блокадата, докато тези от тях, които бяха създали дигитални решения, постигнаха ръст от порядъка на 200%-300%.

Проптех е бъдещето на имотната индустрия и цел на конференцията е също така да покаже какви са тенденциите в световен мащаб с надеждата българският бизнес в тези индустрии да се възползва от уникалната информация, която ще бъде представена, за да се подготви в максимална степен за бъдещето.

Имаме пет доминиращи теми в конференцията, една от които е достъпът до финансиране на проптех компании. Тази тема е в дневния ред на Европейската комисия. Ще бъдат представени инструменти за финансиране по европейски програми, включително най-амбициозния финансиращ инструмент на ЕК до момента, програмата ESCALAR, която предвижда предоставянето на 185 млрд. евро за период от пет години на технологични решения в Европа. European PropTech Assiciation-PropTech House, която PropTech Bulgaria ексклузивно представлява в България, е направила постъпки всички 24 членуващи асоциации, включително нашите членове, да имат изключително добър достъп до финансирането.

Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още